ua en ru

Комітет сьогодні підтримав більшість вимог Венеційської комісії, - Парубій

Комітет сьогодні підтримав більшість вимог Венеційської комісії, - Парубій Фото: Андрій Парубій (rada.gov.ua)

Встановлено, що місцезнаходженням вищого антикорупційного суду буде місто Київ

Андрій Парубій заявив, що парламентський комітет з питань правової політики сьогодні підтримав більшість правок стосовно тих позицій , які Венеційська комісія вимагала передбачити у законопроекті про антикорупційний суд. Про це заявив голова ВР Андрій Парубій в програмі "Свобода слова" на ICTV.

"Сьогодні ще до обіду я зібрав окрему нараду, де був присутній Голова комітету ВР з питань правової політики, представник від уряду - міністр юстиції Павло Петренко, представник АП - Олексій Філатов, представник Венеційської комісії і ми пройшли фактично більшість позицій, по яким знайшли погодження. Фактично 13 з 14-ти. Тому я хочу сказати позитивну новину, що ми змогли пройти погодження по більшості вимог Венеційської комісії", - заявив Парубій.

За його словами, по кожній зі спірних позицій тривали великі дискусії.

"По-перше, встановлено, що місцезнаходженням вищого антикорупційного суду буде місто Київ. По-друге, визначена мінімальна кількість суддів, після якої антикорупційний суд починає свою дію. Визначено, що мінімальна кількість - це 35, з них 10 в апеляції. Уточнено критерії до кандидатів у Вищий антикорупційний суд", - додав спікер.

За його словами, багато з експертів Венеціанської комісії вважали, що ті вимоги, які вказані в базовому законі, є занадто високими.

"Узгодження зниження тих вимог для того, щоб більша кількість суддів та міжнародних ексрпертів могли брати участь у відборі. Це вважаю також великою перемогою. Передбачено, що якщо буде тиск на когось з суддів Антикорупційного суду, держава йому гарантує охорону і захист, якщо на нього чиниться тиск", - наголосив Парубій.

Парубій підкреслив, що під час наради також було прийнято рішення про підслідність. Спікер наголосив, що від прийняття законопроекту про створення Вищого антикорупційного суду залежить надання міжнародним валютним фондом чергового траншу МВФ Україні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що питання громадської ради міжнародних експертів антикорупційного суду поки не вирішене. Консультації щодо способу надання та зняття права вето щодо недоброчестних кандидатів майбутнього антикорупційного суду триватимуть до ранку вівторка.