ua en ru

Комітет дозволив внести на розгляд Ради законопроект про трансплантацію органів

Комітет дозволив внести на розгляд Ради законопроект про трансплантацію органів Фото: Ольга Богомолець (РБК-Україна, Віталій Носач)

Закон повинен вступити в силу з 1 січня 2019 року

Комітет Верховної ради з питань охорони здоров'я проголосував за внесення на розгляд парламенту законопроекту "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо охорони здоров'я і трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людині", який має бути розглянутий у другому читанні. Про це заявила глава комітету Ольга Богомолець, передає кореспондент РБК-Україна.

"У цьому законі збережено презумпцію незгоди. Тобто після вступу закону в силу, в Україні не можна буде без попередньої згоди трансплантувати органи людини, у якої діагностована клінічна смерть. Також коли закон вступить в силу, родичі можуть дати згоду на вилучення органів. Втім, у законі заборонено вилучати органи у учасників АТО. В учасників АТО не можна, ні зі згодою, ні без ", - заявила Богомолець.

Так, комітет розглянув поправки до законопроекту з урахуванням зауважень Головного юридичного управління апарату Верховної ради.

"Сьогодні вирішено, що закон повинен вступити в силу з 1 січня 2019 року. У нас є сумніви, ми ставили в законопроект дату - з 1 січня 2020 року, але депутати та МОЗ висловили позицію, що встигнуть підготуватися до імплементації та початку дії закону", - заявила Богомолець.

За словами Богомолець, після розгляду законопроекту в першому читанні пройшов рік.

"Сьогодні була розроблена величезна кількість правок. Повинно пройти ще кілька тижнів на доопрацювання законопроекту. Сьогодні проголосовано, що цей закон є пріоритетним для винесення на погоджувальне засідання Ради", - додала голова комітету.

Нагадаємо, у проекті закону про державний бюджет України на 2018 рік загальні витрати на охорону здоров'я збільшуються до 113,9 млрд гривень.