ua en ru

Комісія Міноборони виявила масове дезертирство і кумівство в ВМС

Комісія Міноборони виявила масове дезертирство і кумівство в ВМС Фото: комісія Міноборони виявила масове дезертирство і кумівство в ВМС

Також ревізори знайшли незадовільною організацію служби тилу ВМС

Ініційована Міністерством оборони і Генеральним штабом України спільна робоча група для перевірки викладених у відкритому листі волонтерських організацій звинувачень командувача ВМСУ віце-адмірала Сергія Гайдука, виявила численні порушення у Військово-морських силах України, передає "Думська".

Повідомляється, що, зокрема, підтверджується інформація про кумівство в ВМС.

"Наприклад, рідний син комфлота старший лейтенант Євген Гайдук (служить у 801-му загоні ПДСС - тому самому, чиї бійці "штурмували" прохідну бази флоту) на початку цього року відправився разом з ще одним офіцером на мовні курси в Канаду. Їх відібрали з 9 з гаком тисяч військовослужбовців флоту як найдостойніших. При цьому для поїздки в Західну півкулю потрібно було володіти англійською на досить високому рівні (вільно розмовляти) - лейтенант ж Гайдук лише "читає і пише зі словником", - йдеться в повідомленні.

Крім того, в штабі флоту служить падчерка першого заступника його начальника - контр-адмірала Дмитра Тарана, що суперечить закону України "Про протидію корупції".

Також ревізори знайшли незадовільною організацію служби тилу ВМС.

Робоча група також підтвердила факт передачі Гайдуком і його підлеглими особистих справ усіх офіцерів ВМС російським спецслужбам у березні 2014 року.

"Особливу увагу комісія приділила морально-психологічного стану особового складу флоту. Важливий момент - дезертирство: у 2015 військові частини ВМС самовільно залишили 559 військовослужбовців, з яких знайшли тільки 122. З початку цього року дезертирували ще 87 моряків - повернули лише 13. В акті зазначається, що батьки-командири не тільки не шукають дезертирів, але і приховують самі факти втеч. За 286 військовослужбовцям, які залишили частини, ніякої інформації в документах флоту немає взагалі", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, за 2014-2015 було зареєстровано майже 15 тис. виробництв щодо військових, які залишилися на території Автономної республіки Крим, у діях яких є ознаки ухилення від військової служби, а також дезертирство.