ua en ru

КНДР вимагає визнання за собою статусу ядерної держави

Північна Корея заявила, що вимагає визнання за собою статусу ядерної держави, відкидаючи рекомендації США залишити ядерні амбіції і згорнути програму з розробки ядерної зброї, передає Reuters.

Раніше Вашингтон заявив, що основною умовою початку переговорів щодо стабілізації політичної ситуації на Корейському півострові має стати повне згортання Пхеньяном своєї ядерної програми і відмова від неї. Пхеньян, раніше надав свій перелік умов для початку мирних переговорів, не прийняв вимог, висунутих американською стороною. У північнокорейських ЗМІ ці вимоги були розцінені як безпідставні і неприйнятні.

"Якщо КНДР сідає за стіл переговорів з США, то це має бути діалог між двома ядерними державами. Він не повинен зводитися до того, що одна сторона змушує іншу ліквідувати свою ядерну зброю", - коментують ситуацію північнокорейські ЗМІ.

Свої треті ядерні випробування, за яких пішло жорсткість міжнародних санкцій відносно Пхеньяну, КНДР провела в лютому 2013 р. Підземні випробування атомної зброї також проводилися країною в 2006 р. і 2009 р. Ситуація в регіоні ускладнилася, після того як США і Південна Корея приступили до проведення спільних військових маневрів на територією півострова. Згодом ситуація все більше загострювалася на тлі жорсткої риторики влади КНДР, які заявили, що Пхеньян не виключає можливості застосування ядерної зброї відносно США і Півдня.