ua en ru

Китай і Південна Корея хочуть отримати статус країн-спостерігачів в Арктичній раді

Південна Корея планує отримати статус країни-спостерігача в Арктичній раді в травні 2013 р. Про це повідомив в рамках конференції Arctic Frontiers посол Південної Кореї в Норвегії Byong Hyun Lee. В даний час Корея має статус разового спостерігача в Арктичному раді.

Інтереси Кореї в Арктиці пов'язані, зокрема, з транзитом вантажів по Північному морському шляху. У 2012 р. Корея брала участь у транспортуванні семи вантажів газового конденсату і трьох вантажів авіаційного палива по Півнморшлях. У 2013 р. вона планує перший самостійний прохід в цьому напрямку. "Корея завжди була морською державою і входить у першу десятку країн світу з розвитку суднобудівної промисловості", - сказав посол Південної Кореї.

Також заявку на отримання статусу спостерігача подав Китай. Як повідомив посол КНР в Норвегії Чжао Цзюнь, Китай в 2006 р. був першою країною, що виступив з ініціативою участі в Арктичному раді в якості постійного спостерігача. Проте до цих пір він бере участь у роботі ради як разовий спостерігач.
"Таким чином ми хочемо поліпшити наші зв'язки з арктичними країнами і розширити можливості для дослідницьких проектів в Арктиці", - сказав посол Китаю. Він зазначив, що в даний час Китай не веде жодних пошуково-розвідувальних робіт у цьому північному регіоні.

Представники Південної Кореї і Китаю відзначили, що їх країни також хвилює вплив Арктики на мінливий клімат землі.

В даний час до складу Арктичної ради входить 8 держав: США, Канада, Норвегія, Швеція, Росія, Данія, Фінляндія та Ісландія. Ще кілька європейських країн є спостерігачами. Рада була створена за ініціативою Фінляндії в 1996 р. для захисту навколишнього середовища і розвитку Арктики. Нагадаємо, що в 2013 р. головувати в раді буде Канада.

Читайте також: Данія має намір подати заявку в ООН про надання прав на території Північного полюса