ua en ru

Китай і США сьогодні підпишуть угоди про уникнення воєнних конфліктів

Китай і США сьогодні підпишуть угоди про уникнення воєнних конфліктів
США і Китай сьогодні, 12 листопада, підпишуть низку угод, які будуть спрямовані на запобігання військових конфліктів.

США і Китай сьогодні, 12 листопада, підпишуть низку угод, які будуть спрямовані на запобігання військових конфліктів, пише The Wall Street Journal з посиланням на джерела, знайомі з ходом переговорів.

Під час зустрічі 12 листопада США і Китай підпишуть дві угоди. Вони будуть спрямовані на запобігання військових конфліктів в Тихоокеанському регіоні між країнами,

Зокрема, за цими угодами США і Китай повинні будуть повідомляти один одного про військових навчаннях та інших військових великих заходах. Крім того, буде сформульований порядок дій у разі можливих інцидентів на морі і в повітрі, розповіли джерела видання.

Таким чином країни сподіваються вийти з ситуації напруженості, яка сформувалася в останній час. Представники Білого дому відмовилися коментувати виданню інформацію про угоду. Замсоветника з національної безпеки Бен Родс заявив The Wall Street Journal, що обидві сторони обговорювали ситуації, коли "американські і китайські військові "стикалися занадто близько для того, щоб їм було комфортно". "Це неймовірно важливо, щоб ми уникли ненавмисної ескалації можливих конфліктів або зіткнулися з ситуацією, коли випадкова обставина призведе до чого-небудь, що могло б посилити конфлікт", - заявив він.

У Міністерстві оборони Китаю також безпосередньо не відповіли на питання про зміст угод. Однак у прес-службі заявили, що механізм попередження і правила поведінки будуть мати істотний вплив і значення для просування в справі побудови стратегічного довіри між Китаєм і США і побудови нового типу військових відносин".

Джерела видання також заявили, що інциденти, які відбувалися між США і Китаєм на морі та в повітрі "не повинні повторюватися". При цьому протягом всього жовтня китайські військові чиновники самі наполегливо пропонували укласти нові угоди, які були б свідченням прогресу у військових відносинах між країнами.

Експерти, опитані виданням, заявили, що подібні угоди укладаються для того, щоб уникнути двозначних ситуацій. "Система попереднього повідомлення розроблена для того, щоб у сторін були гарантії, що мобілізація морських і повітряних сил проводиться в мирних цілях, а не є прелюдією до збройного конфлікту", - заявив виданню професор Академії сил оборони Австралії Карлайл Тайер.

Нагадаємо, в Пекіні з 10 по 12 листопада проходить саміт АТЕС. Між Президентом Росії Володимиром Путіним і Президентом США Бараком Обамою на саміті відбулися короткі зустрічі, під час яких лідери держав обговорили ситуацію в Україні.