ua en ru

У Київській області почали встановлювати будинкові лічильники газу

За ініціативою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) ПАТ "Київоблгаз" почав встановлювати будинкові лічильники газу, і таким чином налагоджується приладовий облік споживання газу в умовах обмеженого бюджету. Про це йдеться в повідомленні прес-служби "Київоблгазу".

Так, перші будинкові лічильники встановлені у місті Біла Церква. Всього протягом року планується встановити близько 100 таких приладів обліку, що дозволить мешканцям будинку платити за фактично спожите паливо, а газовій компанії - мати реальну картину споживання газу у таких споживачів, зазначили в прес-службі.

Відзначається, що будинкові лічильники враховувати загальну кількість спожитого природного газу всіма мешканцями будинку, а розрахунок витрати газу на одного споживача буде залежати від загального спожитого обсягу палива і кількості зареєстрованих у квартирі осіб.

"Технологія обліку витрати газу будинковими лічильниками дуже раціональна - вона дозволяє забезпечити досить якісний контроль при мінімальних витратах", - пояснює Володимир Машталірук, голова правління ПАТ "Київоблгаз".

За попередніми розрахунками відомства, середні витрати на 1 абонента при установці будинкового лічильника в 3 рази менше, ніж при монтажі квартирних лічильників. При цьому витрати часу як при установці будинкового, так і індивідуального лічильника однакові - близько 2,5 годин. Щоб заощадити час і кошти, в багатоквартирних будинках з невеликими витратами газу, при наявності у споживачів тільки газових плит, встановлення будинкових приладів обліку є найбільш раціональним, зазначили в прес-службі.

"У разі, якщо хтось із споживачів з часом захоче мати індивідуальний лічильник газу, він також зможе встановити його собі. Тобто наявність будинкового лічильника газу не позбавляє споживача права мати індивідуальний прилад обліку", - резюмували у відомстві.