ua en ru

Київська влада відмовилася від ідеї розширення меж столиці за рахунок території Київської обл.

Виконуючий обов'язки керівника головного управління містобудування, архітектури і дизайну міського середовища Київської міської держадміністрації (КМДА) Сергій Броневцький 4 грудня заявив, що київська влада відмовилася від ідеї розширення меж столиці за рахунок територій Київської області. Про це пише «Комерсант-Україна». "Нами, як розробниками генерального плану, ухвалено стратегічне рішення не піднімати питання розширення юридичних меж Києва, тому що це складно і безперспективно", - відзначив С.Броневицький. За його словами, відмова від цієї ідеї дозволила керівництву міста і області досягти взаєморозуміння "по принципових позиціях функціональної співпраці регіонів". Одним з варіантів такої співпраці є "узгодження можливого винесення промислових підприємств за межі столиці в промислові зони області".

Востаннє межі Києва були затверджені в 1936 р. Після отримання Україною незалежності почалося розширення Києва, і в 1994 р. перед тодішнім президентом Леонідом Кучмою в рамках земельної реформи було поставлено питання про нові межі столиці.

У 2003 р. київська влада досягла відповідних домовленостей з селищними радами Київської області, проте не змогла домовитися з районними. У 2005 р. колишній мер Києва Олександр Омельченко подав на розгляд Кабміну план зміни меж Києва, в якому КМДА сперечалася за права на 1880 га землі, що належить Обухівському і Бориспільському районам області.

У 2007 р. Київська обласна держадміністрація виразила готовність переглянути межі з Києвом при обґрунтуванні необхідності цього. Тим часом новий генплан розвитку Києва і приміської зони до 2025 р. не передбачає розширення столиці за рахунок районів області.