ua en ru

Київська прокуратура: На майно обвинувачених службових осіб банку "Надра" накладено арешт на 500 млн грн.

На даний час у провадженні прокуратури міста Києва перебуває 7 кримінальних справ щодо порушень у банківській сфері. Зокрема, і справа, порушена відносно службових осіб ВАТ КБ "Надра", у якій на майно обвинувачених та на майно осіб, котрі несуть матеріальну відповідальність за дії обвинувачених, накладено арешт на суму понад 500 млн грн. Про це повідомляє сьогодні прес-служба столичної прокуратури.

Серед направлених до суду найбільше кримінальних справ відносно керівників підприємств, які обвинувачуються у підробленні документів задля отримання банківських кредитів. Так, в Дарницькому районному суді міста Києва розглядається кримінальна справа, порушена стосовно директора одного з підприємств, котрий, умисно приховуючи справжнє фінансове становище, підробив документи платоспроможності товариства та отримав цільовий кредит у банку "Укрпромбанк" на суму понад 1 млн грн (ч.2 ст.364, ч.2 ст.366, ч.2 ст.222 КК України). Гроші підприємець використав на власні потреби.

Крім того, порушено чимало кримінальних справ щодо банківських працівників, які, використовуючи своє службове становище, сприяють у незаконному отриманні кредитів. Наприклад, на розгляд суду скеровано кримінальну справу щодо головного спеціаліста по кредитуванню одного з відділень філії "Розрахунковий центр" ЗАТ КБ "Приватбанк" за сприяння в незаконному отриманні кредитів на загальну суму 1 млн 150 тис. грн (ч.2 ст.364 КК України). На зазначену суму накладено арешт.

Виявлено й інші факти зловживань зі сторони банківських працівників, внаслідок чого банкам завдано значних збитків. Зокрема, прокуратурою скеровано до суду кримінальну справу відносно працівника однієї з філій Київського регіонального управління ВАТ КБ "Надра" за ч.2 ст.28, ч.5 ст.191 КК України, котра впродовж 2007-2008 рр. розтратила 2,6 млн грн та 50 тис. дол. коштів банку шляхом проведення банківських операцій, зараховуючи гроші на рахунок близькій їй особі без фактичного їх внесення у касу відділення банку.

Окрім цього, органами внутрішніх справ столиці у минулому році виявлено та розслідувано 43 злочини стосовно працівників банківських установ. На майно обвинувачених накладено арешт на суму понад 520 тис. грн.

Прокуратурою міста Києва проведено перевірки щодо захисту грошових вкладів громадян, насамперед, своєчасності та повноти сплати обов'язкових платежів до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. За результатами таких перевірок банками до Фонду вже сплачено понад 13 млн грн.

Загалом впродовж 2009 р. органами прокуратури столиці порушено 44 кримінальні справи, з яких 35 вже скеровано до суду. У вказаних справах накладено арешт на майно обвинувачених на суму майже 4 млн грн.

Нагадаємо, колишній президент банку "Надра" Ігор Гіленко розшукується податковою міліцією Києва за фінансову аферу за привласнення 50 млн дол. Відносно І.Гіленка 12 жовтня 2009 р. Шевченківський районний суд столиці України виніс ухвалу про обрання запобіжного заходу у вигляді затримання і доставки до суду під вартою. Проти нього порушена кримінальна справа за ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання посадовим положенням) Кримінального кодексу України. На майно керівника банку - квартиру в центрі Києва - накладений арешт.

Нагадаємо, І.Гіленко 11 лютого 2009 р. був звільнений від обов'язків голови правління ВАТ КБ "Надра". Він обіймав посаду голови правління з липня 1997 р. Напередодні звільнення І.Гіленка Національний банк ввів тимчасову адміністрацію у ВАТ КБ "Надра", тимчасовим адміністратором була призначена Валентина Жуковська.

Раніше голова МВС Юрій Луценко заявив про масштабні зловживання Нацбанку, допущені при рефінансуванні банку "Надра". Крім того в ЗМІ з'являлася інформація про те, що з наданого в 2008 р. НБУ "Надра" рефінансування на суму 7,1 млрд грн з банку було виведено близько 6 млрд грн.