ua en ru

"Київоблгаз" виявив приблизно 300 фактів втручань в роботу лічильників

"Київоблгаз" виявив приблизно 300 фактів втручань в роботу лічильників "Київоблгаз" виявив приблизно 300 фактів втручань в роботу лічильників

З початку року в Київській області зафіксовано приблизно 300 фактів несанкціонованого відбору газу

З початку року в Київській області зафіксовано приблизно 300 фактів несанкціонованого відбору природного газу шляхом втручання споживачів в роботу лічильника. За неповні три місяці цей показник сягнув майже половини від минулорічної статистики незаконних дій споживачів, пов’язаних із приладами обліку, повідомляє прес-служба "Київоблгазу".

На сьогодні виявлені порушники відключені від газопостачання та відповідно до Кодексу газорозподільних систем їм нараховані штрафні санкції. При цьому втручання в роботу лічильників залишаються найпопулярнішим видом крадіжки газу, який становить 70% від виявлених серед споживачів порушень, зазначає компанія.

"Таке бажання "зекономити" буде коштувати недобросовісному споживачу набагато дорожче, адже втручання в лічильник стовідсотково визначається при перевірці. За таке порушення споживачу нарахують великий штраф, розміром в десятки, а то й сотні тисяч гривень. До того ж будь-які втручання в систему газопостачання є дуже небезпечними та можуть призвести до страшних наслідків - витоку газу, вибуху чи пожежі", - розповідає директор з безпеки ПАТ "Київоблгаз" Ігор Мозоль.

Відповідно до договору між газорозподільною компанією та клієнтами в останніх передбачається проведення періодичного огляду газового обладнання.

ПАТ "Київоблгаз" радить споживачам економити природний газ лише легальним шляхом: утеплювати приміщення, проводити вчасний ремонт газового обладнання, замінювати його на більш енергоощадне, регулювати температуру впродовж доби та ін.

У компанії додамо, розмір штрафних санкцій через несанкціоноване споживання газу визначається "Кодексом газорозподільних систем".