ua en ru

У Києві йде суд над поліцейськими, які застрелили дитину

У Києві йде суд над поліцейськими, які застрелили дитину Фото: суд над поліцейськими (РБК-Україна)

Підозрювані - старший сержант Володимир Петровець і лейтенант Іван Приходько

У Голосіївському районному суді почався суд над поліцейськими, які застрелили 5-річного хлопчика, який наступного дня помер у лікарні. Про це повідомляє кореспондент РБК-Україна.

Зазначимо, суд мав розпочатись о 9:00, але розпочався на годину пізніше. Слідчим суддею було обрано Наталію Чередніченко. Прокуратура просила суд обрати двом поліцейським запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без внесення застави. Підозрювані - старший сержант Володимир Петровець і лейтенант Іван Приходько. Їм уже змінили підозри на грубе порушення громадського порядку, вчинене із застосуванням вогнепальної зброї, вчинене групою осіб (ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України) та на умисне вбивство малолітньої дитини, вчинене групою осіб ( п. п. 2, 12 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України).

Додамо, що Приходько уже обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави. Він не визнав свою провину. Наразі триває суд над Петровцем. Він ухиляється від проведення експертизи на перевірку алкогольного змісту крові та інших біологічних зразків.

Станом на 12:05, суд арештував другого підозрюваного. Вони двоє не визнають свою вину. У матеріалах суду говориться, що свідок злочину на прізвище Кривошея також здійснював постріли, але йому не повідомлено про підозру. Адвокат працівника патрульної поліції Приходька Андрій Чичиркін заявив, що вони будуть подавати апеляцію про зміну запобіжного заходу.

По дорозі в райсуд і на території кварталу, де обирали запобіжний захід підозрюваним, знаходилось мінімум три десятка правоохоронців.

Нагадаємо, що через смерть хлопчика Міністерство внутрішніх справ відсторонило керівників поліції у Переяслав-Хмельницькому.

Крім того, у Києві ввечері у понеділок, 3 червня, понад сотня активістів протестували під будівлею Міністерства внутрішніх справ. Мітингувальники вимагали покарати винних у смерті 5-річного хлопчика, якого поранили поліцейські.

У свою чергу, президент України Володимир Зеленський заявив, що зробить все, щоб винні у смерті дитини в Переяслав-Хмельницькому були покарані по справедливості.

"На жаль, усі зусилля медиків виявилися марними. 5-річний Кирило помер у лікарні. Звісно, ніщо у світі не може втішити рідних і близьких. Але я - як президент і як батько - хочу запевнити, що зроблю все, аби винні були покарані по справедливості", - заявив він.

РБК-Україна писало, що 1 червня 2019 нетверезі співробітники патрульної поліції в Переяслав-Хмельницькому вирішили постріляти по металевих банках. У результаті стрілянини вони потрапили у 5-річного хлопчика, який в цей час грався на дитячому майданчику неподалік від будинку, де поліцейські стріляли. Дитина отримала важкі тілесні ушкодження та була госпіталізована. 3 червня хлопчик помер у лікарні.