КМДА розробила проект для врегулювання механізмів передачі комунальної землі у власність громадян

Київська міська державна адміністрація (КМДА) підготувала проект рішення для врегулювання механізмів передачі комунальної землі у власність громадян. Передача земельних ділянок передбачена ст. 121 Земельного кодексу (ЗК), згідно з якою кожен українець має право безкоштовно отримати не більше 12 соток землі під індивідуальне господарство, не більше 10 соток під будівництво житлових будинків та дач в межах міста, не більше 1 сотки - під будівництво гаража.

Київська міська державна адміністрація (КМДА) підготувала проект рішення для врегулювання механізмів передачі комунальної землі у власність громадян, пише "Комерсант-Україна".

Передача земельних ділянок передбачена ст. 121 Земельного кодексу (ЗК), згідно з якою кожен українець має право безкоштовно отримати не більше 12 соток землі під індивідуальне господарство, не більше 10 соток під будівництво житлових будинків та дач в межах міста, не більше 1 сотки - під будівництво гаража. Як заявив директор департаменту земельних ресурсів КМДА Юрій Кулаковський, за законом будь-який громадянин України незалежно від місця його проживання може звернутися до Київради з заявою на отримання земельної ділянки, а Київрада має виділити його або відмовити в цьому.

"При наявності великої кількості вільної землі можна було б виділяти її. Однак у Києві землі з таким цільовим призначенням дуже мало", - зазначив Кулаковський.

У 2007 р. було роздано 624 таких ділянки, в 2008 р. - 1576, в 2009 р. - 424. Проте вже в 2010 р. видавати земельні ділянки припинили, і в 2012 р. депутати Київради доручили профільному департаменту розробити критерії відбору претендентів на землю. У проекті рішення міські чиновники пропонують передавати ділянки в столиці громадянам з київською реєстрацією за умови їх перебування на квартирному обліку. При цьому назвати кількість вільної землі Кулаковський важко.

"Зараз розроблений новий генплан Києва, і лише після його остаточного затвердження Київрадою можна буде щось говорити. Можливо, ці землі є біля так званих київських сіл, наприклад Чапаєвки, Бортничів, Троєщини, Жулян", - зазначив він.

В кінці 2012 р. заступник голови КМДА Михайло Кучук заявляв, що в межах міста знаходиться до 2 тис. подібних земельних ділянок. Разом з тим сімей і самотніх людей, які потребують поліпшення житлових умов, у загальній квартирній черзі Києва налічується 100 721.

Проект рішення буде обговорюватися з громадськістю до початку жовтня, а потім його передадуть у Київраду для доопрацювання. У свою чергу секретар постійної комісії Київради з питань земельних відносин, містобудування та архітектури Сергій Кримчак (Демократична партія) наголосив, що з прийняттям документа можуть виникнути проблеми: "За законом цих двох критеріїв не повинно бути взагалі". Радник практики корпоративного права та M&A юридичної фірми Integrites Ярослав Абрамов пояснив, що норми ст. 118, 121 Земельного кодексу не передбачають жодних обмежень для громадян України на придбання земельних ділянок із комунальної власності. Законодавством також не передбачено зв'язок між місцем реєстрації громадянина і обсягом його речових прав.