ua en ru

КДБ Білорусі затримав на місці злочину резидента військової розвідки Литви та осіб, які перебувають у нього на агентурному зв'язку

Комітетом державної безпеки (КДБ) Білорусі припинено шпигунська діяльність білоруських громадян, що здійснюється ними в інтересах спецслужб Литви. Про це повідомили сьогодні в Центрі інформації і громадських зв'язків КДБ (ЦІОС КДБ).

"Під час проведення агентурної акції співробітники КДБ затримали на місці злочину резидента військової розвідки Литви, громадянина "Ф". Одночасно за фактом передачі іноземній спецслужбі секретних відомостей були затримані особи, які перебувають у нього на агентурному зв'язку", - повідомили в ЦІОС КДБ.

При цьому наголошується, що в результаті проведених оперативно-розшукових заходів вилучено електронні носії, інші предмети та матеріали, що викривають їх шпигунську діяльність, спрямовану на отримання секретної інформації у військовій сфері, в тому числі в рамках єдиної системи безпеки Союзної держави.

Крім того, документально були підтверджені факти проведення агентурною групою операцій з добування інформації з використанням технічних засобів з метою подальшої переправки даних за кордон. "Факт співпраці з литовськими спецслужбами підтверджується зібраними в ході слідства доказами, а також вдячними показаннями самих обвинувачених", - заявили в білоруському КДБ.

За висновком експертів, зібрані та підготовлені для передачі литовській спецслужбі матеріали відносяться до відомостей, що становлять державні секрети Білорусі. "Своєчасне втручання КДБ дозволило виявити плани іноземної розвідки, взяти її дії під контроль і запобігти нанесенню серйозної шкоди обороноздатності і безпеки держави", - підкреслюється в повідомленні.

Відносно вказаних осіб порушено справу за ст.356 Кримінального кодексу Білорусі (зрада державі), що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 15 років.