ua en ru

Кожен 6-й літр палива в Україні міні-НПЗ виробляють з краденої нафти, - експерти

Основними джерелами поставок сировини на вітчизняні нелегальні міні-НПЗ є нелегальні постачання нафти з Росії через систему підземних нафтопроводів, неврахований видобуток сировини на нафтових родовищах у Карпатському регіоні та у Полтавській області, а також крадіжки з нафтопроводів. Про це "Комерсанту-Україна" розповів експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

При цьому за даними аналітичної групи Da Vinci, частка нафтопродуктів, вироблених на міні-НПЗ в Україні, становить близько 15-17% всього ринку країни.

У коментарях виданню представник Міндоходов заявив, що міністерство почало масштабну перевірку ринку нафтопродуктів, насамперед, міні-НПЗ.

Видання також зазначає, що про кількість нелегального палива в Україні можна судити на підставі офіційної статистики. Так, за даними Міненерго, виробництво плюс імпорт мінус експорт бензину і дизпалива за п'ять місяців поточного року склали 2,8 млн т (941 тис. т бензину і 1,8 млн т дизпалива). При цьому споживання палива, за інформацією Держстату, досягло 3,5 млн т (1,4 млн т бензину і 2,1 млн т дизпалива).

"Таким чином, різниця між споживанням і легальним наповненням ринку склала 741,6 тис. т, з яких близько 500 тис. т поставили міні-НПЗ", - констатує видання.

Раніше співвласник групи компаній "Континіум" Ігор Єремєєв розповідав, що в Україні працюють до 100 нелегальних міні-НПЗ, обсяг виробництва яких становить до 100 тис. т моторного палива на місяць.