ua en ru

Кожна шоста смерть у світі пов'язана з забрудненням, - дослідження

Кожна шоста смерть у світі пов'язана з забрудненням, - дослідження Фото: забруднення (РБК-Україна)

Найбільш значний вплив на здоров'я людей надають проблеми з повітрям

Близько дев'яти мільйонів смертей по всьому світу, тобто кожна шоста смерть, у 2015 році були пов'язані із забрудненням. Про це свідчить звіт, опублікований науковим журналом The Lancet.

Відзначається, що майже всі ці смерті зафіксовані в країнах з низькими або середніми доходами населення. Зазначено, що в таких державах забруднення може ставати причиною майже чверті всіх смертей. Найбільше від забруднення страждають Бангладеш і Сомалі. При цьому в Брунеї і Швеції - найнижче число смертей від причин, пов'язаних із забрудненням.

Згідно з дослідженням, найбільш значний вплив на здоров'я людей надають проблеми з повітрям - з ним пов'язані дві третини смертей від забруднення.

Так, забруднення повітря сприяло близько 6,5 млн передчасних смертей. Це включає забруднення як із зовнішніх джерел, наприклад, від викидів газу, так і всередині домашніх господарств, наприклад, від спалювання деревини або вугілля у приміщенні.

Другий найважливіший фактор - забруднення води - призвів до 1,8 млн смертей, у той час як забруднення на робочому місці пов'язують з 800 тисячами смертей по всьому світу.

Близько 92% з цих смертей сталися у бідних країнах, причому особливо постраждали держави з економікою, що зростає, такі як Індія (п'яте місце серед смертей від забруднення) і Китай (16 місце).

Нагадаємо, в ході епідемії чуми на Мадагаскарі померли 94 людини, хвороба могла поширитися за межі острова.