ua en ru

Кандидат в нардепи обіцяє виборцям по 1,6 тис. грн після свого обрання в Раду

Кандидат в народні депутати по 133 виборчому округу (м. Одеса) Вадим Чорний, який раніше роздавав виборцям "Корвалол" та шоколадки, тепер обіцяє виборцям гроші. Про це повідомляє Комітет виборців України з посиланням на оточення кандидата в нардепи.

В рамках нової акції Чорний пропонує кожному повнолітньому мешканцю Київського району Одеси до 1,6 тис. грн у разі своєї перемоги на виборах до Верховної Ради. Кандидат наголошує, що оплата буде проводитися незалежно від того, за кого проголосував виборець.

При цьому сума виплат буде зростати, і платити Чорний обіцяє протягом 5-ти років депутатської каденції, причому в останній рік депутатства політик обіцяє викласти найбільшу суму.

Читайте також: Кількість повідомлень про правопорушення виборчого процесу перевищила 2 тис., - МВС

Говорячи про формально законну сторону акції, Вадим Чорний роз'яснив, що Закон "Про вибори народних депутатів" забороняє надавати виборцям подарунки, але його акція не підпадає під встановлене законом визначення подарунка.

За умовами виплати кожен виборець має право отримати, на свій розсуд: 100 гривень в період з 15 по 30 листопада 2012 р.; 200 гривень - у період з 1 грудня 2012 по 31 січня 2013 р.; 400 гривень - у період з 1 лютого 2013 по 31 січня 2014 р.; 800 гривень - в період з 1 лютого по 31 жовтня 2014 року або 1 тисячу 600 гривень в період з 1 листопада 2014 по 30 жовтня 2016 р. Виплата буде проводитися за пред'явлення паспорта з пропискою в Київському районі.

Політик обіцяє, що повні умови акції будуть опубліковані в його листівці.

Разом з тим, ч.13 ст. 74 Закону України "Про вибори народних депутатів України", про яку говорив кандидат, встановлює, що "забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки мінімального розміру заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців".

В будь-якому випадку, експерти КВУ наголошують, що подібна акція має ознаки підкупу виборців, однак встановити чи є факт підкупу можна буде лише після оголошення повних умов акції. Разом з тим, можна впевнено стверджувати, що це не сприяє вільному та раціональному волевиявленню виборців.

Нагадаємо, вибори до ВР відбудуться 28 жовтня 2012 р.