ua en ru

Канадський офіцер зізнався в роботі на російські спецслужби

Канадський офіцер Пол Делайл зізнався слідчим, що передавав секретну військову інформацію співробітникам російських спецслужб. Про це його адвокат Майк Тейлор розповів в інтерв'ю телеканалу CBC.

За його словами, Делайл сам прийшов у посольство Росії в липні 2007 р. і працював на Москву аж до свого затримання на початку цього року. Офіцер мав відношення до системи HMCS Trinity, яка займається відстеженням всіх повітряних і морських суден, що перетинають канадськbq кордон. Отримані результати він передавав зв'язнику з посольства.

Делайл стверджує, що зважився на зраду інтересів Канади з ідеологічних міркувань, але при цьому щомісяця отримував з Москви 3000 дол.

Слідчі з'ясували і спосіб передачі інформації. Делайл заходив в електронну поштову скриньку, створював повідомлення, але не відправляв його. Пізніше російський розвідник відкривав цю ж адресу, копіював лист з папки "Невідправлені", а потім стирав його. У якийсь момент Делайл припустився помилки, і контррозвідники? які зацікавилися підозрілим офіцером? розкрили поштову скриньку. Їм залишалося тільки дочекатися моменту, коли він створить черговий лист.

Припускається, що вийти на слід офіцера вдалося після його поїздки в Бразилію. Враховуючи специфічний характер роботи Делайла, спецслужби Канади зацікавилися, на які гроші він туди поїхав.

Читайте також: У США 11 осіб звинувачують у крадіжці військових технологій для Росії