Kadorr в Одесі будує будинок на місці джерела з цілющими водами

Kadorr в Одесі будує будинок на місці джерела з цілющими водами

Будівництво житлового будинку на вул. Каманіна може опинитись під загрозою зупинки

На території будівництва 24-поверхового житлового будинку компанії Kadorr в Одесі ще в 1992 році було виявлене джерело з лікувальними водами. Про це йдеться у відповіді державної установи "Український науково-дослідний інститут медичної реабілітації та курортології Міністерства охорони здоров'я України", копією якого володіє видання "Политические известия".

altДжерело фото - "Политические известия"

Як повідомлялося, в кінці липня 2017 року департамент Державної архітектурно-будівельної інспекції в Одеській області скасував містобудівні умови та обмеження для будівництва "27-й Перлини", розташованої на місці колишнього санаторію "Нефтяник" (вул. Каманіна).

Пізніше у МОЗ вирішили перевірити ділянку, що забудовується, на наявність природних лікувальних ресурсів. Виявилося, що ще в 1992 році під майбутньою багатоповерхівкою було офіційно підтверджено наявність джерела з вкрай рідкісним і корисним складом мінеральної води. Тепер же забудовник "Кадорр Груп" може зіткнутися з тим, що дана ділянка буде назад перепрофільована під будівництво і обслуговування санаторно-оздоровчих установ, зазначає видання. Як результат, будівництво багатоквартирного житлового будинку на вул. Каманіна може стати неможливим.

Згідно з інформацією інституту, на місці, де проходить будівництво будинку компанії Kadorr, раніше розташовувався санаторій-профілакторій Управління північно-західними магістральними нафтопроводами ("Нефтяник"). На його території в 1992 році Одеським НДІ курортології і медичної реабілітації були виявлені унікальні мінеральні води природного походження.

За результатами аналізу, вода зі свердловини була віднесена до лікувально-столових маломінералізованих хлоридних натрієвих вод з вмістом кремнієвої кислоти, що досягає бальнеологічної норми. Вчені рекомендували воду для лікування хворих з патологією органів травлення, оскільки вона має болезаспокійливу, антитоксичну та інші властивості.

Як зазначає видання, земельні ділянки колишнього профілакторію раніше мали цільове призначення "для будівництва і обслуговування санаторно-оздоровчих закладів". При цьому після початку будівництва на вул. Каманіна цільове призначення ділянки було замінено на "будівництво та обслуговування багатоквартирного житлового будинку", а також інших будівель.

За даними ЗМІ, Державна архітектурно-будівельна інспекція в Одеській області скасувала основну документацію при зведенні житлового будинку на підставі відповідності детальному плану території, прийнятого Одеською міською радою. Більш того, в електронному реєстрі дозвільних документів ДАБІ, у декларації про початок будівельних робіт числиться старий держакт на землю від 2006 року, який вже не дійсний.