ua en ru

Каддафі був убитий завдяки Асаду, - лівійська розвідка

Колишній керівник спецслужб лівійських революціонерів Рамі аль-Обейді розкрив таємницю загибелі Муаммара Каддафі. За словами колишнього розвідника, лівійський диктатор був убитий завдяки інформації, наданій Дамаском.

Аль-Обейді заявляє, що сирійська влада нібито надала французьким спецслужбам номер секретного супутникового телефону, яким користувався Каддафі, у відповідь зажадавши зменшити тиск Заходу на сирійського лідера Башара Асада.

Завдяки цій інформації спецслужбам вдалося вирахувати місцезнаходження полковника і завдати удару по автоколоні, що виходила з обложеного Сірта. В одній з машин знаходився Каддафі. Після цього полковник потрапив в полон до опозиціонерів, а потім був розтерзаний натовпом. При цьому французькі спецслужби повідомили бунтівникам про те, що в колоні знаходиться і сам збіглий диктатор, а тому його кончина не була випадковою.

Колишній прем'єр Лівії Махмуд Джабріль побічно підтверджує причетність іноземців до загибелі Каддафі. Днями він заявив, що в операції по ліквідації полковника брав участь іноземний агент, не уточнивши, яку країну представляв шпигун. В той же час неназваний західний дипломат в Тріполі заявив італійським ЗМІ: якщо мова йде про іноземного агента, практично напевно він був французом. У французькому МЗС цю інформацію коментувати відмовляються.

У цій конспірологічній теорії є тільки один мінус, відзначають журналісти. Навіть якщо Асад видав координати Каддафі Заходу, то у відповідь він нічого не отримав, адже "арабська весна" торкнулася і Сирії. Тепер європейські країни і США вимагають відставки Асада з посади Президента.

Читайте також: У Лівії відбувається масова здача зброї населенням