ua en ru

Кабмін намагається знизити боргове навантаження за рахунок закритого розміщення ОВДП, - "Кредит-Рейтинг".

Провівши закритий аукціон з розміщення ОВДП (19 березня 2010 р. на суму 2,66 млрд грн), Кабінет міністрів спробував вирішити 2 завдання: накопичити достатній обсяг коштів перед погашенням раніше емітованих облігацій, а також знизити вартість обслуговування внутрішнього боргу. Незважаючи на зниження процентних ставок (як показав останній відкритий аукціон), джерела наповнення бюджету обмежені, що змушує державу шукати додаткові ресурси для погашення раніше емітованих ОВДП, повідомляє прес-служба агентства. Держбанки - "Ощадбанк", "Укрексімбанк", "Родовід Банк", "Укргазбанк" і банк "Київ" - в 2009 р. одержали істотний обсяг фінансової підтримки у вигляді довгострокових кредитів НБУ і монетизації капіталу, очевидно, розглядаються як один з можливих джерел отримання коштів.

На думку старшого фінансового аналітика агентства "Кредит-Рейтинг" Андрія Мовчана, даний обсяг викупу ОВДП є прийнятним, з огляду на запас міцності таких банків, більшу частину ресурсів яких становить капітал і довгострокові кредити НБУ. Разом з тим, використання держбанків для фінансування державних витрат може здійснюватися лише в рамках вільної ліквідності цих установ.

Агентство "Кредит-Рейтинг" вважає, що найбільш істотний вплив на вартість та реалістичність додаткових запозичень держави на ринку капіталу буде надавати рівень довіри потенційних інвесторів, який, перш за все, є віддзеркаленням загальної ситуації в країні, стану державних фінансів, а також виконання зобов'язань КМУ перед інвесторами.