ua en ru

Кабмін ухвалив розпорядження щодо збереження та захисту об'єктів державної власності - П.Крупко.

Кабінет міністрів України у четвер, 11 лютого 2010 р., ухвалив розпорядження щодо збереження та захисту об'єктів державної власності, стосовно яких можуть здійснюватися неправомірні дії з метою заволодіння державною власністю. Про це РБК-Україна повідомив міністр кабінету міністрів Петро Крупко. "Рішення прийняте, воно доопрацьовується з урахуванням висловлених під час дискусії пропозицій, і найближчим часом буде оприлюднене", - сказав П.Крупко. Дане розпорядження, за словами міністра, містить доручення Державному комітету земельного господарства, Фонду державного майна України, Міністерству юстиції, Міністерствам та іншим уповноваженим органам управління об'єктами державної власності здійснити низку заходів щодо недопущення неправомірного захоплення таких об'єктів. При цьому передбачається тісна співпраця цих органів з Держдепартаментом з питань банкрутства, Генеральною прокуратурою, ГоловКРУ та СБУ.

Розпорядження було ухвалене на виконання рішення Кабміну від 21 жовтня 2009 р. про захист інтересів держави у судових справах стосовно дирекції Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислених руд та щодо договорів оренди Вільногірського гірничо-металургійного та Іршанського гірничо-збагачувального комбінатів.

Згідно з даними, які журналістам під час засідання Кабміну надав в.о. голови Фонду державного майна України Дмитро Парфененко, додаток до ухваленого рішення містить чіткий перелік об'єктів державної власності, стосовно яких можуть здійснюватися неправомірні дії з метою заволодіння державною власністю. Цей перелік розроблено Міністерством економіки з урахуванням матеріалів ГоловКРУ та СБУ. Перелік містить об'єкти, захоплення яких здійснюється низкою способів. Зокрема, за даними Мінекономіки, найпоширенішими способами захоплення держвласності є відчуження державного майна в процедурах банкрутства, укладання суб'єктами господарювання держсектору економіки невигідних для держави угод (наслідком невиконання яких є звернення стягнення на майно цих підприємств), реалізація майна що знаходиться у податковій заставі, незаконне відчуження земельних ділянок, неповернення орендованого майна або його відчуження та інші.

Згідно з переліком, найбільше об'єктів-потенційних жертв захоплення знаходиться під управлінням Міністерства охорони здоров'я, Міністерства освіти і науки, а також Міністерства промислової політики - 28, 18 і 17 об'єктів відповідно. Також близько п'яти проблемних об'єктів кожен в управлінні мають Мінагрополітики, Мінфін, ФДМУ та НАНУ.