ua en ru

Кабмін схвалив концепцію цільової науково-технічної програми використання в органах влади програмного забезпечення з відкритим кодом.

Кабінет міністрів України своїм розпорядженням від 23 грудня 2009 р. № 1588-р схвалив концепцію державної цільової науково-технічної програми використання в органах державної влади програмного забезпечення з відкритим кодом. Державний комітет інформатизації визначений державним замовником програми. Комітету разом із заінтересованими центральними органами виконавчої влади доручено розробити та подати у чотиримісячний строк Кабінетові міністрів проект державної програми.

Метою програми є розв'язання проблеми використання неліцензійного програмного забезпечення шляхом створення умов для використання в органах державної влади програмного забезпечення з відкритим кодом з урахуванням його функціональних можливостей та необхідності оптимізації витрат бюджетних коштів.

Виконання програми базуватиметься на ґрунтовному дослідженні сучасного стану розвитку та використання в Україні програмного забезпечення з відкритим кодом, об'єктивному аналізі вітчизняного ринку надання послуг з використання програмного забезпечення з відкритим кодом в державному, громадському, приватному секторах та в окремих галузях порівняно з пропрієтарним програмним забезпеченням.

Розв'язання проблеми здійснюватиметься шляхом удосконалення нормативно-правової бази з питань: інтелектуальної власності стосовно використання програмного забезпечення з відкритим кодом; міжвідомчої координації створення та використання програмного забезпечення з відкритим кодом; координації Держкомінформатизації діяльності виконавців Програми та проведення моніторингу використання органами державної влади програмного забезпечення з відкритим кодом.

Фінансування програми здійснюватиметься за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, а також інших джерел. За попередньою оцінкою, видатки на фінансування заходів програми становитимуть близько 45 млн грн. Обсяг видатків для виконання програми уточнюється з урахуванням можливостей державного бюджету. Строк виконання програми складає чотири роки.