Кабмін поклав контроль за утриманням паркувальних майданчиків на місцеву владу

Кабінет міністрів України поклав контроль за утриманням паркувальних майданчиків на виконавчі органи місцевої влади.

Кабінет міністрів України поклав контроль за утриманням паркувальних майданчиків на виконавчі органи місцевої влади. Про це йдеться у постанові уряду № 207 від 25 червня 2014 р.

Так, згідно постановою, посадові особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради будуть здійснювати контроль за дотриманням правил паркування у частині контролю за станом благоустрою та утримання майданчиків для паркування (у тому числі щодо оплати послуг з користування майданчиками для платного паркування).

Контроль за виконанням цих правил паркування у частині стану утримання майданчиків для паркування здійснюється в порядку, встановленому законом України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності".
В той же час, Державтоінспекція МВС буде продовжувати здійснювати контроль лише у частині забезпечення безпеки дорожнього руху на майданчиках для паркування.

Крім того, розміщення майданчиків для паркування за окремими адресами тепер не потрібно погоджувати з місцевими правилами забудови.

Також Кабмін доручив обладнувати платні паркувальні майданчики інформаційними знаками про можливість і порядок надання послуги "мобільне паркування".

Крім того, тепер оператор паркувального майданчику не зобов'язаний перераховувати до місцевого бюджету кошти, отримані як збір за паркування.

Згідно з постановою, сплата вартості послуг з користування майданчиками для платного паркування здійснюється:

- у безготівковій формі - шляхом придбання паркувального талона з визначеною тривалістю паркування, в якому зазначаються дата і час розміщення транспортного засобу на такому майданчику, або за допомогою послуги "мобільне паркування";

- готівкою або з використанням платіжної картки - через паркувальний автомат чи автоматичний в'їзний та виїзний термінали.

У разі сплати вартості послуг з користування майданчиками для платного паркування готівкою або з використанням платіжної картки через автоматичний в'їзний термінал користувач отримує паркувальний талон, на якому зазначається час в'їзду на такий майданчик, та оплачує час паркування на автоматичному виїзному терміналі відповідно до паркувального талона з отриманням фіскального чека.

"Сплата вартості послуг з користування майданчиками для платного паркування не здійснюється у разі незабезпечення оператором належного функціонування засобів сплати вартості зазначених послуг відповідно до вимог цих Правил щодо обладнання таких майданчиків", - йдеться у документі.

Несплата користувачем вартості послуг з користування майданчиками для платного паркування тягне за собою відповідальність, передбачену законом.

"У разі несплати користувачем вартості послуг з користування майданчиками для платного паркування посадова особа виконавчого органу сільської, селищної, міської ради складає протокол про порушення та засвідчує за допомогою фотозйомки відсутність відповідного платіжного документа на лобовому склі транспортного засобу або відсутність факту сплати такої вартості в базі даних захищеної комп'ютеризованої системи", - йдеться у документі.