ua en ru

Кабмін затвердить концепцію реформи місцевого самоврядування протягом двох тижнів, - Вілкул

Кабінет міністрів України затвердить концепцію реформування місцевого самоврядування протягом двох тижнів. Про це в ході засідання круглого столу заявив віце-прем'єр України Олександр Вілкул, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми вносимо останні корективи в концепцію, яка буде потім прийнята... Залишилося тиждень-два, тому всі рекомендації будуть імплементовані і враховані", - заявив Вілкул.

Він зазначив, що введення в дію Європейської хартії про місцеве самоврядування є однією з умов в рамках підписання угоди про асоціацію з ЄС. За його словами, всі дії українського уряду спрямовані на зміцнення місцевого самоврядування.

"Проект пройшов обговорення на всіх місцевих рівнях... Концепція реформування місцевого самоврядування передбачає розширення прав і повноважень місцевих органів влади... зокрема, передбачається розширення фінансових повноважень і прав місцевих органів самоврядування... Це дозволить залучати кредити на місцевому рівні, проводити місцеві референдуми, що розширить можливості більшого контролю за діями місцевих органів влади", - заявив Вілкул.

Він нагадав, що на місцевому рівні більше ніж у 50 містах України реалізується програма реформування ЖКГ спільно з Світовим банком більш ніж на 3 млрд грн: "Ми робимо все, щоб залучити більше приватних інвесторів в цей процес, щоб на практиці забезпечити державне-приватне партнерство".

У свою чергу, як заявив голова комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, народний депутат від Партії регіонів Давид Жванія, безпосередньо реформа місцевого самоврядування має розпочатись до кінця року.

Як повідомила прес-служба Жванії, профільний комітет опрацював різні варіанти концепції реформи.

"Є концепція, є декілька її варіантів, які були розглянуті експертами. Указ Президента щодо концепції-2013 (робоча редакція 2013 р.) фактично готовий до підписання. З ним ознайомлені представники самоврядування та влади на місцях. Тому її потрібно якнайшвидше брати за основу та ухвалювати як базис", - заявив Жванія.

Також він підкреслив, що локомотивом реформи має бути адміністрація Президента, і не потрібно передавати ці можливості Кабінету міністрів.

"Реформа місцевого самоврядування передбачає децентралізацію влади та її передачу на місця. Урядовцям іноді важко виходити за межи управлінських стереотипів", - повідомив голова комітету.

Він звернув увагу, що "європейські експерти закликають ухвалити варіант концепції та перейти за затвердження законів у Верховній Раді".