ua en ru

Кабмін затвердив порядок оплати послуг адвокатів за надання безоплатної вторинної правової допомоги

Кабінет міністрів України затвердив порядок оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.

Кабінет міністрів України затвердив порядок оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу. Про це йдеться у постанові уряду № 465 від 17 вересня 2014 р.

Згідно з порядком, розмір винагороди адвокатів за надання безоплатної вторинної правової допомоги особам, зазначеним у пунктах 1, 2, 8-12 частини першої статті 14 закону України "Про безоплатну правову допомогу", обчислюється у відсотках місячного розміру мінімальної заробітної плати, визначеного законом на час видачі адвокатові доручення для надання правової допомоги.

Так, за проведення попереднього аналізу справи, збір інформації та документів на будь-якій стадії процесу розмір винагороди адвокатів становить 15% місячного розміру мінімальної заробітної плати; за підготовку позовної заяви або заяви в порядку окремого провадження (за умови відкриття провадження), зустрічного позову або заперечення проти позову, підготовку апеляційної скарги, касаційної скарги, заяви про перегляд судового рішення Верховним судом України - 20%; за складення іншого документа процесуального характеру - 15%.

Крім того, згідно з постановою, участь адвоката у судовому засіданні у межах району, міста загальнодержавного або обласного (республіканського АР Крим) значення, де адвокатові видано доручення,компенсується у розмірі 10% місячного розміру мінімальної заробітної плати; за межами району, де адвокатові видано доручення, але у межах регіону, де адвокатові видано доручення, - 20%; за межами регіону, де адвокатові видано доручення, - 60%.

Розмір винагороди за годину роботи адвоката становить 2,5% місячного розміру мінімальної заробітної плати, визначеного законом на час видачі адвокатові доручення.

"У разі прибуття адвоката до затриманої особи пізніше встановленого законодавством строку без поважних причин розмір винагороди такого адвоката за надану цій особі правову допомогу зменшується вдвічі", - йдеться у постанові.

Крім того, згідно з документом, адвокатам відшкодовуються витрати на проїзд транспортом загального користування (крім авіаційного, залізничного у м'яких вагонах поїздів, суднами морського та річкового транспорту; придбання пально-мастильних матеріалів у разі використання власного транспортного засобу у нічний час або сільській місцевості чи за відсутності сполучення транспортом загального користування - відповідно до нормативів, визначених для бюджетних установ; відрядження за межі регіону (добові, витрати, пов'язані з найманням житлового приміщення).

"Виплата адвокатам винагороди за надану ними правову допомогу і відшкодування витрат, пов'язаних з наданням такої допомоги, здійснюються один раз на місяць не пізніше останнього робочого дня цього місяця на підставі доручення та акта надання безоплатної вторинної правової допомоги з відповідними додатками, складеного за формою, затвердженою Мін'юстом", - йдеться у постанові.

Адвокат подає складений ним акт до центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги протягом 45 календарних днів після завершення стадії кримінального провадження або виконання доручення.

Також Кабмін доручив Міністерству юстиції затвердити протягом місяця форму акта надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Ця постанова набирає чинності у місячний строк з дня її опублікування.

Нагадаємо, 13 серпня Кабінет міністрів України виділив на забезпечення функціонування системи безоплатної правової допомоги 1 млн 962,4 тис. грн.