ua en ru

Кабмін пропонує запровадити адміністративну відповідальність за порушення правил застосування вимірювальної техніки

У Верховній Раді (ВР) України зареєстрований законопроект № 11369 "Про метрологію та метрологічну діяльність", яким пропонується ввести в Україні одиниці виміру Міжнародної системи одиниць. Текст відповідного законопроекту опубліковано на офіційному сайті ВР.

Згідно з положеннями законопроекту, метрологічна система України створює необхідні засади для забезпечення єдності вимірювань у державі. Основними завданнями цієї системи є: реалізація єдиної технічної політики в галузі метрології та метрологічної діяльності; захист громадян і національної економіки від наслідків недостовірних результатів вимірювань.

Крім того, до національної метрологічної служби належать центральний орган виконавчої влади, який забезпечує формування державної політики у сфері метрології та метрологічної діяльності; центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері метрологічного нагляду; наукові метрологічні центри; служба єдиного часу і еталонних частот, служба стандартних зразків складу та властивостей речовин і матеріалів, служба стандартних довідкових даних про фізичні сталі та властивості речовин і матеріалів.

Також законопроект передбачає введення в Україні метрологічного нагляду. Метрологічним наглядом є діяльність, здійснювана у сфері законодавчо регульованої метрології з метою перевірки дотримання суб'єктами господарювання вимог цього закону, технічних регламентів та інших нормативно-правових актів у сфері метрології та метрологічної діяльності.

Фінансування діяльності національної метрологічної служби здійснюється за рахунок: коштів державного бюджету; надходжень від виконання робіт (надання послуг), коштів від виконання науково-дослідних робіт (надання послуг).

Більш того, законопроектом пропонується встановити адміністративну відповідальність за порушення правил застосування засобів вимірювальної техніки, які використовуються сфері законодавчо регульованій метрології.

Планується, що закон набуває чинності з 1 січня 2014 року.