ua en ru

Кабмін пропонує надати ВСУ право вести бойові дії при загрозі збройної агресії

У Верховній раді (ВР) України зареєстрований урядовий законопроект № 11350, яким пропонується дозволити військовим формуванням у разі загрози збройного конфлікту захищати суверенітет України шляхом безпосереднього ведення воєнних дій. Текст законопроекту опубліковано на офіційному сайті ВР.

Пропонується внести зміни до закону про оборону України, згідно з якими військові формування призначені для оборони України, захисту її суверенітету, державної незалежності і національних інтересів, територіальної цілісності і недоторканності у разі збройної агресії, збройного конфлікту або їх загрози шляхом безпосереднього ведення воєнних (бойових) дій . Відзначимо, в чинній редакції закону безпосереднє ведення бойових дій може бути введено у разі у разі збройної агресії, збройного конфлікту чи загрози нападу.

Крім того, у відповідному законі пропонується прописати позаблоковий статус України: "З метою запобігання виникненню збройної агресії, військових конфліктів, реалізації національних інтересів і впровадження власної воєнної політики України, дотримуючись політики позаблоковості бере участь у міжнародних системах безпеки та міжнародному співробітництві", - йдеться в законопроекті .

Крім того, уточнюється, що в разі збройної агресії проти України, збройного конфлікту або їх загрози Президент України приймає рішення про загальну або часткову мобілізацію, введення воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях, застосування Збройних Сил України, інших військових формувань, подає його Верховній Раді У на схвалення чи затвердження, а також вносить до ВР подання про оголошення стану війни.