ua en ru

Кабмін скасував постанови про використання водометів проти мітингувальників

Кабінет міністрів України скасував постанови про використання зброї та водометів проти мітингувальників.

Кабінет міністрів України скасував постанови про використання зброї та водометів проти мітингувальників. Про це йдеться у постанові уряду № 191 від 18 червня 2014 р.

"Скасувати постанови Кабінету міністрів України № 12 від 22 січня 2014 р. "Про затвердження порядку проведення додаткових заходів захисту безпеки громадян", № 13 "Про внесення змін до пункту 12 правил застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку"), № 14 "Про внесення змін до пункту 16 правил застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку" та № 18 від 27 січня 2014 р.", - йдеться у документі.

У зв'язку з цим, Кабмін постановив відновити дію пунктів 12 і 16 правил застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку, затверджених постановою Ради Міністрів Української РСР № 49 від 27 лютого 1991 р. у редакції, що діяла на день набрання чинності постановами Кабінету міністрів України № 13 і 14 від 22 січня 2014 р.

Нагадаємо, згадані постанови були прийняті Кабміном у розпал масових протестів на Майдані Незалежності та на вул. Грушевського у Києві. Цими постановами уряд дозволяв правоохоронним органам використовувати водомети проти учасників протестів навіть за мінусової температури повітря та розширив перелік спецзасобів, які правоохоронці можуть використовувати під час охорони громадського порядку.

Крім того, відповідно до згаданих постанов, органи внутрішніх справ у разі наявності інформації про можливі порушення громадського порядку, загрози вчинення екстремістських дій, порушення законодавства під час проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій мають право тимчасово обмежувати рух транспортних засобів на вулицях, дорогах, об'єктах (територіях) та тимчасово обмежувати доступ громадян на окремі ділянки місцевості та об'єкти.