ua en ru

Japan Airlines 19 вересня 2012 р. повернеться на Токійську біржу після банкрутства, обсяг IPO перевищить 8 млрд дол

Японська авіакомпанія Japan Airlines повторно розмістить свої акції на Токійській фондовій біржі у вересні 2012 р. після банкрутства і реструктуризації. Лістинг акцій Japan Airlines (також відомої як JAL) призначений на 19 вересня 2012 р., повідомила Токійська біржа.

Сьогодні рада директорів JAL затвердила попередні параметри вторинного розміщення акцій, що знаходяться у власності квазідержавної корпорації Enterprise Turnaround Initiative Corp. (ETIC). Власник перевізника продасть японським і міжнародним інвесторам 175 млн акцій JAL орієнтовно за ціною 3 тис. 790 ієн (48,4 дол.) за папір. Таким чином, повторне IPO авіакомпанії може принести ETIC 663 млрд ієн (близько 8,5 млрд дол.). Це дозволить не тільки повернути, але і примножити вкладення в JAL, оскільки в 2010 р. ETIC надала перевізникові-банкротові фінансову допомогу на 350 млрд ієн.

При вказаних параметрах IPO Japan Airlines стане другим найбільшим цього року після розміщення соціальної мережі Facebook на 16 млрд дол. Остаточна ціна розміщення буде визначена 10 вересня 2012 р., наголошується в документах JAL.

Japan Airlines, у минулому один з символів "економічного дива" Японії, подала заяву про банкрутство в січні 2010 р. під гнітом колосальних боргів (25 млрд дол.). Реструктуризація компанії проходила під опікою японського уряду. Персонал JAL був скорочений приблизно на третину, пенсії урізані, компанія позбавилася від неприбуткових маршрутів. В результаті агресивної реструктуризації Japan Airlines поступилася званням найбільшої японської авіакомпанії перевізникові All Nippon Airways (ANA), проте стала найприбутковішою авіакомпанією світу. В останньому фінансовому році, що завершився в березні ц.р., JAL зафіксувала рекордний чистий прибуток - 187 млрд ієн (2,4 млрд дол.).