ua en ru

Відомі письменники та правозахисники закликають політиків і громадські організації об’єднатися для створення комітету порятунку України.

Відомі українські письменники та правозахисники закликають політиків націонал-демократичного спрямування і громадські організації об'єднатися для створення комітету порятунку. Про це вони заявили на зібранні у Національній спілці письменників України, передає BBC.

Організатори комітету порятунку засуджують продовження перебування Чорноморського флоту Росії в Севастополі та називають "харківські домовленості" неприхованою зрадою національних інтересів.

"Усього за п'ятдесят днів перебування при владі Янукович із компанією встигли витерти ноги об усе, що є дорогим кожному українцю", - зачитав письменник Дмитро Павличко відозву комітету порятунку до українського народу. Автори звернення переконані, що осередки цього комітету має бути створено як у Києві, так і в кожному регіоні, місті, районі та селі.

"Ми, ініціатори створення комітету, вимагаємо від усіх без винятку керівників патріотичних політичних сил припинити суперечку за лідерство та зусиллями комітету забезпечити координацію дій як у центрі, так і на місцях щодо захисту України та її громадян. Тому всі політичні структури та громадяни України мають об'єднатися в міцний опозиційний рух", - наголосили автори звернення, яке підтримали, зокрема, Дмитро Павличко, Юрій Мушкетик, Володимир Яворівський, Левко Лук'яненко, Мирослав Попович, В'ячеслав Брюховецький, Володимир Цибулько, Юрій Андрухович, Тарас Возняк, Микола Рябчик.

Левко Лук'яненко вважає, що комітет повинен розробити план роботи. Колишній дисидент вважає, що "Україна мала проголосити загальнонаціональний страйк або акт непокори". За словами Левка Лук'яненка, це може бути зупинка автомобільного, залізничного, авіаційного транспорту. "Треба готуватися до довгої боротьби", - зазначив він.

Народний депутат Борис Тарасюк, присутній на засіданні, від імені Народного Руху, висловився на підтримку створення такого комітету, наголосивши, що НРУ не претендує на керівництво в ньому: "Думаю, що заклик має знайти відгук серед усіх, кому небайдужа доля держави".

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко, яка також брала участь у засіданні оргкомітету, запевнила, що її політична сила без претензії на лідерство увійде до складу комітету порятунку України. Вона висловила переконання, що всі політики, які поважають авторитет відомих українських митців, їхню значимість у суспільстві, підтримають ініціативу і об'єднаються в команду. "Абсолютно на рівних серед рівних, без будь-якого лідерства, без будь-яких визначень - хто там перший, хто там другий - усі... мусять захистити Україну", - сказала лідер БЮТ.