ua en ru

Зміна тарифів на електроенергію для промспоживачів викликана коригуванням енергобалансу, - експерти

Зміна тарифів на електроенергію для промспоживачів викликана коригуванням енергобалансу, - експерти Експерти прокоментували рішення НКРЕКП

Експерти у сфері енергетики пов'язують рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) про встановлення нових тарифів для промислових споживачів з 1-го жовтня зі зміною структури виробництва електроенергії в 2016 році, сезонними факторами і необхідністю інвестування в підтримку та розвиток мереж. Про це повідомляє "112-Україна".

Так, за даними видання, голова Енергетичної асоціації України Василь Котко говорить про те, що тим самим "НКРЕКП відходить від єдиних тарифів, встановлених для споживачів 1 та 2 класу ще в 2005 році, тобто відмовляється від порочної системи повномасштабного перехресного субсидування". Це рішення, вважає експерт, необхідно оцінювати, як похідну від "зміни структури генерації, коли почало вироблятися більше дорогої теплової енергії, і менше дешевої, атомної". "Якщо це сезонне підвищення тарифів, то воно має місце бути, тому тариф об'єктивно змінюється", - цитує 112 Василя Котка.

Він також висловився проти популістських маркувань подібних рішень, зокрема, "підвищенням тарифів", оскільки мова йде в першу чергу про коригування енергобалансу. "Вона (НКРЕКП) нічого не підвищує, а виходить з балансу електричної енергії у країні і структури енергетичних компаній", - зазначив експерт.

Експерти також відзначають, що вчорашнє рішення регулятора було плановим. Так, 112 наводить слова Карела Хірмана (Karel Hirman), експерта у сфері енергетики (Словаччина, група радників під керівництвом Л.Бальцеровича), який зазначив, що "про підвищення цін на електрику було оголошено раніше, оскільки вони в Україні були історично набагато нижчі, ніж в інших країнах". Він також пов'язує рішення НКРЕКП з необхідністю виділення додаткових коштів на утримання мереж, які в Україні в дуже поганому стані.

На своїй сторінці Facebook глава НКРЭКУ Дмитро Вовк роз'яснив, що нові тарифи встановлені на підставі рішення комісії від 24 червня 2016 р. щодо зміни оптово-роздрібної ціни електроенергії, що було пов'язано, в першу чергу, із зменшенням вироблення дешевої атомної енергії. Він також додав, що, незважаючи на вимушені кроки щодо перегляду тарифу для промисловості, ціна електроенергії залишається для них на 54% нижче середньоєвропейських.

Як повідомлялося, НКРЕКП з 1 жовтня встановила роздрібні тарифи енергопостачальних компаній на електроенергію на жовтень 2016 року. Для споживачів першого класу напруги тарифи зростуть з 143,14 коп. до 157,28 коп. за 1 кВт.год (без ПДВ), для споживачів другого класу – з 179,78 коп. до 196,99 коп. за 1 кВт.год (без ПДВ).