ua en ru

З України до кінця 2013 р. планується вивезти 8 тис. тонн токсичних речовин

З України до кінця року планується вивезти чотири тис. тонн гексахлорбензолу з полігону в Калуші і чотири тис. тонн токсичних відходів з внутрішнього поля Домбровського кар'єру планують вивезти до кінця цього року. Про це сьогодні в Івано-Франківську повідомив начальник департаменту екологічної безпеки Міністерства екології та природних ресурсів України Юрій Гирман, передає радіо "Свобода".

Зі свого боку, представник фірми "С. В. Груп Консорт Лтд", яка займається вивезенням відходів за межі України, Ілля Марчевський повідомив, що в жовтні з полігону вивезено 3,2 тис. тонн небезпечних речовин. За його словами, роботи тривають, і з наступного тижня розпочнуть вивезення відходів з Домбровського кар'єру.

Марчевський запевнив, що "практично кожна вантажівка, кожен ківш будуть перевірятися на токсичність". За його словами, для цього французька компанія "Трейд" надала свою експрес-лабораторію.

"Необ'єктивною інформацією, неперевіреними даними" голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко назвала з'явилася в ЗМІ доповідну одного з чиновників, нібито гексахлорбензол не вивозять з України. За її словами, екологи контролюють процес "від моменту упаковки біг-бегів, які нумеруються, кожен має своє ім'я, до моменту завантаження в порту". А в листопаді домовилися про такий контроль з польськими та французькими громадськими організаціями, говорить Тимочко.

За даними фірми "С. В. Груп Консорт Лтд", цього року з полігону вивезли 3 248 тис. тонн гексахлорбензолу, вони занурені в порту Іллічівськ і відправлені до Великобританії. Як повідомили в компанії, буде ще одне відвантаження на цей завод, і ще близько 3 тис. тонн відправлять у Францію.

Як повідомив перший заступник голови Івано-Франківської обласної держадміністрації Василь Плавюк, на утилізацію гексахлорбензолу з полігону уряд виділив 280 млн грн екологічного фонду державного бюджету, на вивіз відходів з Домбровського кар'єру передбачено 140 млн грн з резервного фонду.

З України до кінця 2013 р. планується вивезти 8 тис. тонн токсичних речовин

(Фото: RFE/RL)

Нагадаємо, сьогодні на Прикарпатті відбулося чергове засідання робочої групи щодо вирішення проблемних питань Калуської промислової зони з участю урядовців, екологів, науковців.