ua en ru

Підсумки виборів-2012: Депутати, яким доведеться скласти повноваження

Автор: RBC.UA
За підсумками підрахунку майже 87% бюлетенів в мажоритарних округах лідирують кандидати від Партії регіонів. По мажоритарних округах в Верхорвную Раду поки що проходять 117 осіб від ПР. Від "Батьківщини" до парламенту проходить 44 людини.

За підсумками підрахунку майже 87% бюлетенів в мажоритарних округах лідирують кандидати від Партії регіонів. По мажоритарних округах в Верхорвную Раду поки що проходять 117 осіб від ПР. Від "Батьківщини" до парламенту проходить 44 людини.

Вчора у другій половині дня стало відомо, хто з кандидатів програв в більшості одномандатних округів. У їх числі опинилися і відомі політичні діячі, пише "Комерсант-Україна". Так, в окрузі № 1 (АРК) зазнав поразки народний депутат Леонід Грач (позафракційний) - останні десять років він обирався за списками Компартії, але на ці вибори пішов як самовисуванець. "На жаль, результати в моєму окрузі говорять не на мою користь. Проти мене працював адміністративний ресурс, була маніпуляція громадською думкою, був підкуп виборців", - нарікає Грач.

Читайте також: По мажоритарних округах до ВР проходять 117 регіоналів

Серед тих, хто програв є ряд чинних представників парламентської фракції комуністів: голова комітету з питань боротьби з корупцією і організованою злочинністю Валерій Бевз (4-е місце з 9 в окрузі № 11, Вінницька область); Олексій Бабурін (3-е місце з 11 у окрузі № 74, Запорізька область); Володимир Матвєєв (округ № 127; після підрахунку 100% бюлетенів він програв представнику Партії регіонів Володимиру Наконечному - 15,7% проти 45,7%); Алла Александровська (округ № 170), яка набрала 22,1% проти 38,3% Дмитра Святаша, представника Партії регіонів.

У Верховній раді VII скликання не буде старшого брата третього Президента України Віктора Ющенка - Петра Ющенка (на момент обробки 49% протоколів він посідав 3-е місце в окрузі № 161, сильно відстаючи від лідерів). Одразу чотири народні депутати програли в окрузі № 63 (Житомирська область): зі значним відставанням від лідера, кандидата-самовисуванця Анжеліки Лабунської, в таблиці проміжних підсумків голосування (оброблено 57,8%) розташувалися Павло Жебрівський ("Наша Україна-Народна самооборона") , Святослав Піскун (Партія регіонів), Павло Унгурян ("БЮТ-Батьківщина"), Володимир Каплієнко (група "Реформи заради майбутнього").

З представників чинної влади в Раду не пройшов і голова бюджетного комітету Валерій Баранов (округ № 78; Народна партія). На момент підрахунку 99,3% бюлетенів він набирав 37,9% проти 49,8%, отриманих самовисуванцем Олександром Пономарьовим - головою правління компанії "Бердянський райагропромпостач". Невеликі шанси потрапити до парламенту і у глави парламентського комітету з питань науки і освіти Максима Луцького (Партія регіонів). В окрузі N222 (Київ) на момент підрахунку 51,7% бюлетенів він займав 3-е місце з результатом 21,2% проти 33,9%, отриманих Дмитром Андрієвським, представником партії "Батьківщина", і 25,6% Рени Назарової - кандидата від партії УДАР. Не проходить у ВР VII скликання один із засновників УРП, діссідет, Герой України Степан Хмара. На 223 окрузі в Києві, при підрахованих тільки 26,73% бюлетенів, він займає 7-е місце з майже 3% голосів виборців. По цьому ж округу, по всій видимості, програли боротьбу за голоси Олесь Бузина - кандидат від "Російського блоку" (6,94%), телеведуча Наталія Розинська від Радикальної партії Олега Ляшка з 1,95% голосів.

Читайте також: В Києві у Партії регіонів жодної перемоги

Нагадаємо, що явка виборців 28 жовтня склала 57,57%. За даними попереднього підрахунку, до парламенту проходять 5 партій. Оперативні дані з ЦВК можна дивитися тут.

Парламентські вибори вперше з 2002 р. були проведені за змішаною системою - 225 депутатів обирали за партійними списками і стільки ж за мажоритарною системою в одномандатних округах. Участь у виборах брали тільки політичні партії - участь блоків, що складаються з партій, не було передбачено. Офіційна виборча кампанія почалася 30 липня 2012 р. У боротьбі за депутатські крісла брали участь більше 5 тис. кандидатів. Для проходження до Верховної Ради партії повинні подолати 5% бар'єр. Раніше ЦВК утворила 225 виборчих округів, середня кількість виборців в одному окрузі становить 161 140 осіб, допустиме відхилення від цієї чисельності - 12%. У Південно-Східних областях 106 мандатів, а в Центрально-Західних областях 119 мандатів. Переможець виборів-2012 отримає право на формування більшості у Верховній Раді наступного скликання.