ua en ru

Винищувачі F-16 НАТО, за неофіційними даними, пошкодили двигуни, пролетівши крізь хмару попелу від вулкана.

Ланка винищувачів НАТО випробувала на собі вулканічний пил у небі над Європою, відбувшись пошкодженням двигунів, яке не привело до серйозного інциденту. Як повідомив на умовах анонімності один із західних дипломатів, декілька військових літаків F-16 Північноатлантичного альянсу пролетіли крізь хмару попелу від ісландського вулкана і отримали пошкодження двигунів, передає РБК з посиланням на Associated Press.

Джерело агентства не привело подробиць, відзначивши лише, що в двигунах утворився характерний склоподібний наліт від вулканічного пилу. Винищувачі патрулювали повітряний простір над Європою, але точний їх маршрут невідомий.

Нагадаємо, що ісландський вулкан Ейяфьяллайекюль продовжує вивергати стовпи пилу і попелу, які покрили собою значну частину повітряного простору Європи. Хмара попелу від вулкана викликала найсерйозніший транспортний колапс з часу терактів 11 вересня 2001 р., внаслідок чого авіакомпанії терплять багатомільйонні втрати.

Стовпи пилу, що піднімається вулканами, володіє абразивним ефектом і може пошкодити літак при прольоті через хмару вулканічного попелу. У історії авіаперевезень задокументовані випадки, коли у лайнера, що пролетів через хмару вулканічного попелу, відключалися всі двигуни.