ua en ru

Виконавці терактів в Брюсселі планували створити "брудну бомбу"

Виконавці терактів в Брюсселі планували створити "брудну бомбу" Фото: брюссельський аеропорт після вибуху

За версією місцевих ЗМІ, основною метою терористів-смертників були дві бельгійські АЕС

Виконавці терактів у брюссельських метро та аеропорту, ідентифіковані як Халід і Брахім аль-Бакрауи, імовірно планували створити "брудну бомбу". Про це пише The Times з посиланням на свої джерела.

За інформацією видання, терористи мали відношення до відеоспостереження за людиною, який мав доступ до радіоактивних ізотопів в національному ядерному дослідницькому центрі Бельгії. Знятий в результаті цього спостереження десятигодинний матеріал був знайдений у заарештованого в листопаді 28-річного Мохаммеда Баккалі.

Він, як вважається, мав відношення до планування паризьких атак і був ключовою фігурою", залученої в реалізацію плану "Ісламської держави" за створення "брудної бомби". Крім цього, за даними The Times, Баккалі був близький до Брахиму аль-Бакрауи.

Напередодні бельгійська газета Derniere Heure написала, що основною метою терористів-смертників, які вчинили теракти в Брюсселі, були дві бельгійські АЕС. Однак затримання, зокрема, головного підозрюваного в атаках на Париж Салаха Абдеслама змусило їх поквапитися і здійснити вибухи на транспорті.

Нагадаємо, 22 березня в Брюсселі прогриміла серія вибухів. Два вибухи сталися в залі вильоту аеропорту "Завентем", також бомби вибухнули на станції метро "Маальбек". В результаті терактів в Брюсселі, за офіційними даними, загинув 32 осіб і ще близько 270 були поранені.