ua en ru

Виконавці терактів в Брюсселі і Парижі в 2015-2016 отримували соцдопомогу

Виконавці терактів в Брюсселі і Парижі в 2015-2016 отримували соцдопомогу Фото: Служба обробки фінансової інформації (sfi.be)

На банківські рахунки терористів надходили зарплата, допомога по безробіттю та інші соцвиплати

Терористи, які вчинили теракти в Парижі (Франція) і Брюсселі (Бельгія) в 2015 і 2016 роках відповідно, отримували соціальну допомогу. Про це свідчить доповідь бельгійської Служби обробки фінансової інформації (CTIF), передає видання Libre Belgique.

У доповіді опубліковані дані про фінансові операції бойовиків. З'ясувалося, що на їх банківські рахунки надходили зарплата, допомога по безробіттю та інші соціальні виплати. Також частина терористів займалася пограбуваннями та продажем наркотиків. CTIF зареєструвала "випадкові виплати" на рахунках терористів, вважаючи, що вони і були доходами від незаконної діяльності. У доповіді наголошується, що більша частина коштів була знята і витрачена готівкою на прокат автомобіля, покупку наркотиків і предметів розкоші.

Крім того, Служба вважає, що частина коштів була також витрачена на підготовку до терактів. Дослідження фінансування терактів показує, що складно сформувати чітку картину, як саме надходили гроші на здійснення атаки через те, що виконавці витрачали багато грошей готівкою.

У зв'язку з цим не можна оцінити, скільки саме коштів було витрачено на оренду машини, покупку зброї і вибухівки та інших засобів, щоб здійснити атаку. Заарештовані за підозрою у скоєнні теракту, стверджують, що вони за все розплачувалися готівкою.

Нагадаємо, в 2016 році кількість терактів у всьому світі, а також жертв терористичних нападів скоротилася.