ua en ru

Виконавці теракту в мінському метро використовували вибухівку, яка не має аналогів, - глава КДБ Білорусії

Організатори теракту в мінському метро використовували вибухівку, яка не має аналогів. Про це повідомив на брифінгу голова КДБ Білорусії Вадим Зайцев, передає РБК.

"Це була особлива вибухова речовина, яка представляє величезний інтерес для експертів", - сказав він. За його словами, "під час теракту 3 липня (2008 р.) у День незалежності в Мінську використовувалася вибухівка, аналогів якого не знали ні в одній зі спецслужб". "Під час теракту в метро також використовувалися компоненти цієї вибухівки", - сказав В.Зайцев. Відповідаючи на питання, де злочинці її взяли, він відповів: "В Інтернеті".

Глава КДБ не виключив, що у теракту в білоруському метро були замовники. "У найближчі дні ми повідомимо більш детальну інформацію. Можливо, за цим злочином хтось стояв", - сказав В.Зайцев.

Глава КДБ підтвердив одну зі своїх версій, що виконавцем теракту в Мінську була неадекватна людина. "Одна з версій, яку ми 12 квітня озвучили, підтвердилася: є люди не тільки не здорові по своїй психіці, а й за своїми амбіціями", - сказав він.

Нагадаємо, що троє затриманих у рамках розслідування теракту в Мінську зізналися у скоєному. "Слідство має докази провини трьох затриманих за підозрою в причетності до теракту в Мінську, всі вони визнали свою провину", - заявив міністр внутрішніх справ Білорусі Анатолій Кулешов журналістам.

За його словами, ці три людини були затримані увечері 12 квітня співробітниками управління по боротьбі з організованою злочинністю і спецпідрозділу "Алмаз". Усі затримані - громадяни Республіки Білорусь, але не мінчани.

Нагадаємо, вибух в мінському метрополітені стався 11 квітня в 17:58 за місцевим часом (17:58 за Києвом) у другому вагоні на пероні, недалеко від виходу на пересадку на станцію "Купалівська" і в місто на Жовтневу площу. У результаті вибуху загинули 12 людей, 192 поранені.