ua en ru

Іспанія попередила Шотландію, що в разі відокремлення від Великобританії їй доведеться знову проходити процедуру вступу в ЄС

Міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Гарсія-Маргаліт попередив Шотландію про те, що їй в разі відокремлення від Великобританії доведеться знову проходити процедуру вступу до ЄС.

Довгоочікуваний референдум про відокремлення від Великобританії, призначений на 2014 рік. В Единбурзі до подібних коментарів поставилися з великою серйозністю і спробували заспокоїти своїх співвітчизників. "Шотландія є частиною ЄС, а шотландці - громадянами ЄС. Немає ніяких передумов для того, щоб незалежність країни якось змінила ці положення. Шотландія успадкує абсолютно такі ж права і обов'язки, як і Сполучене Королівство, на основі правонаступництва", - заявив офіційний представник місцевого уряду. Тим не менш Единбургу довелося визнати, що він вже звернувся за відповідною консультацією до компетентних фахівців.

Ситуація навколо Каталонії, проте, серйозно відрізняється від шотландської. Незважаючи на те що близько 50% жителів регіону підтримують незалежність від Мадрида, шанси на відділення тут невеликі. Діюча конституція Іспанії забороняє проводити пряме голосування про відділення регіонів країни. Більш того, сам Мадрид займає з цього питання вкрай жорстку позицію. Так, офіційні представники влади вже заявляли, що уряд використовує всі можливі засоби для того, щоб запобігти відділення Каталонії. Вельми показовими були і коментарі іспанських військових. "Незалежність для Каталонії? Тільки через мій труп і трупи моїх солдатів", - цитує The Independent полковника іспанської армії Франциско Аламанаи.

Читайте також: Іспанський парламент проголосував проти проведення у Каталонії референдуму про незалежність