ua en ru

ІСД заплатить 200 млн грн морального збитку за ДТП за участю машини корпорації

Ворошиловський районний суд Донецька ухвалив стягнути з корпорації "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД) 200 млн грн моральної шкоди, заподіяної в результаті дорожньо-транспортної пригоди. Воно відбулося ще в 2000 р. з вини водія корпорації, пише "Комерсант-Україна". У результаті ДТП загинув п'ятирічна дитина, а позов до ІСД подала його бабуся Людмила Микитина.

Як пояснюється в судовому рішенні, "автомобіль марки Lexus 470, що належить корпорації" Індустріальний союз Донбасу", рухаючись заднім ходом, в'їхав на тротуар перед аркою будинку по вул. Горького, 156" і скоїв наїзд на потерпілу і її неповнолітню дочку".

ІСД - холдингова компанія, заснована в 1995 р. і володіє пакетами акцій підприємств гірничо-металургійного комплексу. До її складу входять Алчевський металургійний комбінат, Дніпровський металургійний комбінат ім. Дзержинського, меткомбінат Dunaferr (Угорщина) і ISD Huta Czestochowa (Польща). У 2010 році 50% +2 акції корпорації перейшли під контроль групи інвесторів з Росії. Власниками решти 49,99% акцій є Сергій Тарута і Олег Мкртчан.

Співробітники міліції порушили кримінальну справу щодо водія Lexus, співробітника корпорації ІСД. Кримінальну справу було закрито 13 вересня 2000 р. в зв'язку з вийшли в травні того ж року законом "Про амністію". Разом з тим в грудні 2002 р. Микитина подала позов до корпорації ІСД про компенсацію моральної шкоди. Справа розглядалася 10 років. "У результаті протиправних дій відповідача позивачу було завдано моральну шкоду, який виразився у душевних стражданнях; порушенні звичного способу життя, викликаного смертю внучки, хворобою дочки; втрати можливості спілкуватися з друзями та знайомими, жити повноцінним життям", - пояснюється в рішенні суду.

Слід зазначити, що сума компенсації в 200 млн грн за шкоду, заподіяну в результаті ДТП, є однією з найбільших в історії України. Разом з тим, на думку експертів, ІСД постарається оскаржити рішення суду, тому Микитиній буде складно отримати всю суму.

Читайте також: Корпорація ІСД покинула посаду голови наглядової ради "Алчевського металургійного комбінату"