ua en ru

Іран отримав 550 млн дол. зі своїх коштів, розморожених після ослаблення санкцій

Іран отримав 550 млн дол. зі своїх розморожених після пом'якшення санкцій коштів, яка країна заробила на продажу нафти.

Іран отримав 550 млн дол. зі своїх розморожених після пом'якшення санкцій коштів, яка країна заробила на продажу нафти, передає Reuters з посиланням на повідомлення офіційного агентства країни IRNA.

Всього в результаті пом'якшення санкцій Іран зможе повернути 4,2 млрд долл.Размораживание іранських активів було вироблено в рамках укладеного раніше проміжної угоди про згортання іранської ядерної програми. Доступ до розмороженим коштів буде надаватися уряду Ірану поступово, і, за раніше отриманою від джерела в уряді США, буде залежати від того, чи буде Тегеран повністю виконувати свої зобов'язання.

В листопаді 2013 р. Іран і міжнародна "шістка" (Росія, США, Великобританія, Франція, Німеччина і Китай) уклали проміжне угоду, за якою Іран зобов'язався припинити збагачення урану до 20% в обмін на зняття з країни частині економічних санкцій. Сьогодні міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Зариф, виступаючи в Берліні перед Радою з міжнародних відносин Німеччини, висловив сподівання, що остаточне угоду про скасування санкцій буде досягнуто протягом півроку.