ua en ru

Іран заперечує зниження обсягів експорту нафти

За останні декілька місяців обсяг нафти, що експортується Ісламською Республікою Іран, не знизився, заявив 13 жовтня представник Ірану в Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) Мухаммед Алі Хатібі, передає агентство Reuters.

Таким чином, Іран спростував дані останнього звіту Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), в якому повідомлялося, що за останніх 5 місяців обсяг експорту нафти з країни різко знизився у зв'язку з накладеними Євросоюзом і США санкціями.

"Ситуація з експортом нафти стабільна, і ми не відчуваємо яких-небудь утруднень з її продажем, - сказав Халіді. - Ринок для іранської нафти не обмежується Китаєм, Індією, Японією, Південною Кореєю і Туреччиною".

Раніше прес-секретар Державного департаменту США Вікторія Ньюланд відзначила на щоденному брифінгу для преси, що зниження обсягів експорту нафти Тегераном "свідчить про незаперечний успіх економічного тиску і санкцій США відносно Ірану". За словами Ньюланд, дані санкції "є одними з найжорсткіших в історії країни" і "завдають дуже важкого удару по економіці Ірану".

Західні держави та Ізраїль звинувачують Іран в намірі використовувати мирну атомну програму як прикриття для розробки зброї масового ураження. У Тегерані наполягають на виключно цивільному характері ядерних досліджень. США і Євросоюз ввели низку санкцій відносно нафтового і фінансового секторів економіки Ірану.

Читайте також: ОПЕК прогнозує попит на нафту в 2013 р. на рівні 89,55 млн бар./доба