ua en ru

Інвестиції в розвиток Південного морського порту до 2015 р. складуть близько 1 млрд дол.

Обсяг сукупних інвестицій в розвиток Південного морського торгового порту до 2015 р. планується в розмірі близько 1 млрд долл, заявив сьогодні начальник порту Юрій Крук на 13-м засіданні ради Міжнародної асоціації судновласників Чорноморського басейну (BINSA).

За словами керівника підприємства, згідно з програмою Кабміну про розвиток гавані, в її рамках заплановано будівництво за рахунок власних коштів і привернутих інвестицій чотирьох спеціалізованих терміналів з обробки навалювальних, наливних і генеральних вантажів. Реалізація інвестиційних проектів здійснюватиметься на тендерній основі. При цьому капітальні вкладення держпідприємства будуть направлені на зведення гідротехнічних споруд, причалів, а приватні інвестиції - в тиловий розвиток терміналів, перевантажувальну техніку, інфраструктуру. В результаті вантажообробка потужностями порту протягом 5 років повинна зрости на 16 млн т - до 37,7 млн т, стівідорних компаній - на 30 млн т, до 43,7 млн т, а сукупний вантажообіг гавані - на 46 млн т, до 81,36 млн т.

У 2008 р. переробка вантажів Південним МТП збільшилася на 0,9% - до 21,7 млн т, сукупний вантажообіг з урахуванням стівідоров - на 65,7%, до 35,4 млн т, чистий прибуток - в 2,5 рази, до 237 млн грн.