ua en ru

Інвестфонд Horizon Capital і банк FMO придбали частку у фармацевтичній "Біофарма"

Інвестиційний фонд Horizon Capital спільно з нідерландським банком FMO придбала частку у фармацевтичній компанії "Біофарма". Про це повідомили вчора в інвестиційній компанії, пише "Комерсант-Україна".

З боку Horizon Capital фінансування покупки пройде за рахунок коштів фонду Emerging Europe Growth Fund II. Інвестиційний портфель FMO складає 6,2 млрд дол.

Джерело, знайоме з документацією "Біофарма", розповіло виданню, що до угоди єдиним акціонером була Київська інвестиційна група (КІГ), співвласниками якої вважаються народний депутат Василь Хмельницький (Партія регіонів) і екс-депутат Київради Андрій Іванов. У листопаді 2010 року Фонд держмайна продав 29% акцій підприємства за 53 млн грн невідомої компанії "Біофарма-інвест". Учасники ринку пов'язують цю компанію з КІГ (яка вже володіла на момент угоди 71% "Біофарма"). Учора одержати коментарі в КІГ не вдалося.

Коментувати будь-які подробиці операції сторони відмовилися. Однак імовірно частка Horizon Capital була не менше 25% - саме стільки становить стандартна інвестиція фонду, повідомляли раніше представники Horizon Capital. А обсяг інвестицій варіюється від 15 млн дол. до 40 млн дол. - цей діапазон вкладень в приватні компанії середньої капіталізації вказаний на сайті ЕЕGF II. Для порівняння за підсумками 2011 року оборот "Біофарма" склав 251,47 млн грн (+9,6% до 2010 року).

Компанія "Біофарма" утворилася в 60-х роках - після відділення виробничого майданчика від Українського інституту епідеміології і мікробіології. Підприємство володіє заводом, де випускає рекомбінатні і органічні препарати, імуноглобуліни (препарати крові). У звіті Horizon Capital зазначається, що підприємство є одним з десяти найбільших українських виробників лікарських препаратів і займає лідируючі позиції у трьох основних сегментах ринку: перші місця з виробництва препаратів крові і органічних препаратів і третє місце по виробництву рекомбінантних препаратів. Крім того, "Біофарма" є єдиним виробником імуноглобулінів в Україні, має сертифікат про дотримання вимог належної виробничої практики (GMP). У цьому місяці компанія почне виробництво препарату "Фактора згортання крові VIII" для пацієнтів хворих на гемофілію, який до цих пір не виробляється на території СНД.

Акціонери продали частку в компанії, щоб залучити додаткове фінансування на будівництво нового заводу під Києвом, говорить генеральний директор "Біофарма" Олександр Маковський. За його словами, проект складається з трьох фаз: запуск першої запланований на 2014 рік, а завершення проекту - в 2016 році. Після завершення будівництва потужності підприємства "Біофарма" будуть збільшені в два рази.

Фармацевтичний ринок все більше привертає інвесторів. Навесні цього року російський бізнесмен Олександр Шишкін (екс-власник "Амурметал") сконцентрував 100% харківського фармвиробника ГК "Здоров'я", що входить до десятки найбільших виробників в Україні. Тоді експерти оцінили весь актив до 150 млн дол. Наприкінці серпня стало відомо, що створений ІК Dragon Capital фонд прямих інвестицій Europe Virgin Fund LP веде переговори про придбання контролю над спільним українсько-іспанським фармацевтичним підприємством "Спекро Україна". Тоді компанія отримала дозвіл АМКУ на придбання частки спільно з іспанською Ucrfarma SA Для Horizon Capital це перший актив у фармацевтичній галузі. За останні п'ять років середньорічні темпи зростання сектору у фінансовому вираженні склали 8% за рахунок імпортозаміщення, відзначає компанія.

Читайте також: Обсяг ринку фармацевтики за І півріччя 2012 р. склав 14 млрд грн, - Держлікслужба