ua en ru

Інтеграція України в геоекономічні проекти РФ призведе до переорієнтації економіки країни на сировинну модель, - аналітики

Участь України в будь-якому економічному інтеграційному проекті з Росією приведе в нинішніх умовах до руйнування існуючої економічної архітектури в Україні і переорієнтації економіки на сировинну модель шляхом ворожого поглинання ключових стратегічних галузей. Про це йдеться в статті аналітичної групи Da Vinci AG, опублікованій в грецькому виданні Modern Diplomacy.

"Простір Євразійського Союзу (ЕАС) в Москві розглядають виключно з позиції єдиного ринку для російських виробників. Тому інтеграційні процеси супроводжуватимуться витісненням з ринку країн-учасниць національних інвесторів. Для України приєднання до ЕАС рівнозначне приєднанню до Митного союзу", - наголошується в статті.

На думку аналітиків, це пояснюється тим, що структури неенергетичного експорту України і Росії досить схожі, що призводить до їх конкуренції на зовнішніх ринках. У свою чергу руйнування фінансово-промислових груп, що існують в Україні, дозволить Москві послабити опір національних політичних еліт політичним інтеграційним проектам. Тому за економічним об'єднанням України та Росії піде політична інтеграція, яка може закінчитися фактичною втратою незалежності.

Експерти вважають, що в основу проекту ЕАС Москва буде закладати також політичний бекграунд організації - створення ще одного світового полюса впливу. "Фактично ЕАС - це спроба замінити формат взаємин у рамках СНД. Москві необхідно створення свого геополітичного та геоекономічного простору, яке дозволило б однаково ефективно балансувати у відносинах з ЄС, США і Китаєм, а також зберегти політичний і економічний вплив на країни периметра. Нічого нового крім спроби зібрати колишні союзні республіки під крило нового об'єднання з економічними гаслами в Москві запропонувати не можуть", - наголошується в матеріалі.

Аналітики скептично оцінюють ефективність ЕАС.

"Ключові рішення будуть прийматися найбільш сильною економікою, тобто Росією. Для меншої економіки, яка буде залучена в проект, це призведе до депресії національного ринку, а спроби національних виробників відстоювати свої інтереси, очевидно, закінчаться спробою контрольованої зміни еліт з фактичною втратою державності. Винятком є ​​Казахстан, який може зробити спробу пошуку альтернативного партнера, яким може стати Пекін", - прогнозують експерти.

Відзначимо, раніше аналітики відзначали, що Росія і далі буде використовувати зовнішньоекономічний тиск щодо України, зокрема для вирішення своїх стратегічних геополітичних завдань.