ua en ru

Маючи унікальні можливості для розвитку сільськогосподарської сфери, ми витрачаємо гроші і сили на підготовку непотрібної для аграріїв приватизації, - Віктор Медведчук

Маючи унікальні можливості для розвитку сільськогосподарської сфери, ми витрачаємо гроші і сили на підготовку непотрібної для аграріїв приватизації. Про це у своєму блозі написав лідер громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук.

«Багато хто, ймовірно, вже в курсі про плани Міністерства фінансів внести зміни до Податкового кодексу і переглянути ставки плати за землю, підвищивши їх втричі з 1 січня 2014 р... За новим проектом, податок платитимуть навіть лісгоспи, які зараз перераховують лише символічну суму за використання лісових ресурсів. Звідки лісгоспи (окремо підкреслю, що це переважно державні підприємства) візьмуть гроші для оплати податку, якщо, звичайно, не займуться хижацької вирубкою насаджень? Очевидно, що новий податок вжене їх в борги протягом одного-двох років. Єдиним «спасінням» від боргів стане... продаж державних лісів приватним власникам, наприклад, під мисливські угіддя. Благо, що мораторій на продаж землі закінчується 1 січня 2016 р. - до того моменту частина господарств вже дозріє для приватизації. «Санітари лісу» готуються до переділу, що тут ще сказати», - написав Медведчук.

«У подібному ж становищі опиняться незміцнілі орендарі орних земель, слабкі, небагаті господарства... Підготовка до прийдешньої приватизації відволікає ресурси і високоприбуткових господарств від інвестицій в розвиток. Замість того, щоб вкластися в нову техніку, поліпшення родючості грунту, вдосконалення культури землеробства і т.д., вони будуть приймати участь у цій гонці - хто більше захопить. Приватизація, фактично, виведе із сільськогосподарської сфери десятки, якщо не сотні, мільярдів гривень... Найбільші орендарі зараз витрачають енергію на те, щоб забезпечити собі найкращі стартові умови до початку переділу землі. Вищевказаний проект змін в Податковому кодексі є цьому найкращим підтвердженням. Саме тому громадський рух «Український вибір» виступає проти купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення. Для того, хто дійсно займається сільським господарством, потрібні зрозумілі та передбачувані правила гри, стабільні ставки оренди, а не «чорні переділи» угідь. Ніяких тимчасових мораторіїв - питання про статус землі повинен бути остаточно вирішене на всенародному референдумі», - підкреслив політик.