IGC: Виробництво пшениці в світі в сезоні 2009-2010 рр. скоротиться майже на 5,5% - до 651 млн т.

Виробництво пшениці в світі в 2009-2010 рр. скоротиться на 37 млн т, або майже на 5,5%, і складе біля 651 млн т проти показника сезону 2008-2009 рр., коли в світі був зібраний рекордний врожай пшениці - 688 млн т, повідомляється в доповіді Міжнародної ради із зерна (International Grain Council, IGC). Очікуване скорочення в сезоні 2009-2010 рр. світового виробництва пшениці викликано, на думку експертів IGC, зниженням прибутковості від її виробництва через високі світові ціни на зерно і зменшенням з цієї причини приблизно на 1% посівних площ під цю культуру на користь збільшення посівних площ під олійні культури. Тим часом, умови для дозрівання озимої пшениці в провідних регіонах світу встановилися сприятливі. У той же час успіх весняною посівної багато в чому залежатиме від кількості опадів у США, Канаді, Китаї і ЄС, а також від фінансової стабільності в країнах СНД, вважають експерти IGC. Споживання пшениці в світі в сезоні 2009-2010 рр. складе близько 640 млн т, що буде трохи нижче за рекордний показник попереднього сезону - 643 млн т. Споживання пшениці скоротиться через зниження попиту на фуражне зерно і загальний негативний вплив світової кризи на всю сферу споживання. Перехідні складські запаси пшениці в світі до кінця сезону 2009-2010 рр. зростуть на 11 млн т і складуть 171 млн т. Зокрема, перехідні запаси пшениці у її п'яти провідних світових виробників (Аргентина, Австралія, ЄС, Канада і США) будуть найвищі за чотири сезони, прогнозують експерти IGC. Обсяг світової торгівлі пшеницею в сезоні 2009-2010 рр. складе близько 112 млн т, що буде на 7 млн т нижче за його історичний рекорд попереднього сезону - 119 млн т. Очікуване скорочення світової торгівлі пшеницею буде обумовлено падінням потреб світового тваринництва у фуражному зерні, а також зниженням постачань борошномельної пшениці в країни Північної Африки і Близькосхідного регіону, прогнозують експерти IGC.
On Top
Продовжуючи переглядати www.rbc.ua, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся з Політикою конфіденційності
Пропустити Погоджуюся