ua en ru

Ієна дешевшає на заявах майбутнього прем'єра Японії щодо ЦБ країни

Ієна дешевшає в ході азіатських торгів у понеділок на заяві майбутнього прем'єр-міністра Японії Сіндзо Абе про намір змінити закон країни про статус Банку Японії, якщо той і далі буде відмовлятися від підвищення цільового рівня інфляції до 2%, повідомляє агентство Bloomberg.

В ході виступу на телеканалі Fuji Television в неділю він заявив, що ініціює поправки до закону про статус центрального банку країни, якщо за підсумками січневого засідання той не підвищить цільовий рівень інфляції з 1% до 2%.

С. Абе закликав Банк Японії піти на нелімітований викуп активів з тим, щоб нарешті побороти дефляцію і оживити економіку.

За підсумками засідання минулого тижня Банк Японії утримався від перегляду цільового рівня інфляції і розширив програму викупу активів на 10 трлн ієн ($118 млрд) - до 76 трлн ієн.

До 8:55 МСК ієна впала в парі з доларом до позначки в 84,35 ієни з 84,24 ієни за підсумками торгів у п'ятницю. Крім того, раніше протягом сесії у понеділок японська національна валюта опускалася до американської до рівня 84,62 - мінімуму з 12 квітня 2011 року.

Пара долар/євро вранці в понеділок в цілому стабільна, підтримку долару надають побоювання щодо підсумків бюджетних переговорів у Вашингтоні.

До 8:55 МСК долар торгувався на рівні $1,3182 проти $1,3188 за підсумками торгів у п'ятницю, коли американська нацвалюта зміцнилася до єдиної європейської на 0,4%.

Джерело: bloomberg