ua en ru

Human Rights Watch спростувала офіційну версію загибелі Муаммара Каддафі

До річниці загибелі колишнього лівійського лідера, полковника Муаммара Каддафі міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch опублікувала 60-сторінкову доповідь "Смерть диктатора: кривава помста в Сирті". У ній нинішня влада Лівії звинувачується в покриванні або заохоченні військових злочинів і небажанні розслідувати обставини загибелі Голови Джамахірії і його прихильників.

Автори документа прийшли до висновку, що лівійські повстанці вбили Каддафі, його сина Мутассіма, а також 66 їх прихильників. Директор HRW з надзвичайних ситуацій Пітер Букерт зазначив, що результати розслідування спростовують версію, згідно з якою глава північноафриканської держави загинув від випадкової кулі під час перестрілки.

Колишній лідер Джамахірії потрапив у полон до бойовиків опозиції 20 жовтня 2011 р., після того як авіація НАТО завдала удару по кортежу з 50 автомобілів, в якому Каддафі намагався вирватися зі свого рідного міста Сирта, обложеного повстанцями. Одними з найбільш серйозних доказів проти лівійських революціонерів стали відео, зняті на мобільні телефони. Записи демонструють епізоди тортур і знущань над полоненими з боку опозиціонерів.

Деякі відеоролики відобразили момент полонення самого Каддафі. Полковник був захоплений живим, але стікаючим кров'ю: ймовірно, він був поранений у голову осколком гранати, кинутої його охоронцями, які намагалися чинити опір повстанцям. Полоненого главу держави поволокли по землі, а один з бойовиків опозиції розпоров йому багнетом сідницю, через що Каддафі втратив багато крові.

Згідно з офіційною версією, полковник помер в госпіталі, куди його доставили нібито після випадкового кульового поранення в голову. Однак на записі видно: коли лідера Джамахірії кладуть в автомобіль, щоб відвезти в лікарню, він вже не подає ознак життя.

Син екс-глави Лівії Мутассім Каддафі також був живий на момент взяття в полон. Пораненого спадкоємця доставили в Місураті, де він був допитаний повстанськими командирами. Зняте під час допиту відео демонструє, як син Каддафі п'є воду і курить сигарети, проте вже ввечері його труп виставили на загальний огляд. На горлі Мутассіма Каддафі з'явилася нова рана, якої не було видно на відеороликах, які закарбували процедуру його допиту.

За даними правозахисників, ще 66 соратників Каддафі піддалися жорстоким тортурам, а потім були вбиті. Всі вони перебували в тій же автоколоні, яка намагалася вирватися з Сирта. Люди з найближчого оточення полковника були взяті в полон. Повстанці посадили їх у бетонної стіни, допитали, піддали побиттю і приниженням (ці факти зафіксовані на відеозаписах), а потім розстріляли біля готелю "Махара" в Сирті.

HRW вдалося встановити імена командирів повстанців, які віддали наказ страчувати полонених. Ці дані були передані лівійській владі, проте з її боку ніякої реакції не було. Тоді правозахисники були змушені оприлюднити результати розслідування, яке пролило світло на обставини загибелі Каддафі і його наближених. Згідно з нормами міжнародного права, вбивство полонених вважається військовим злочином, тому влада Лівії зобов'язана розслідувати його і покарати винних.

Через рік після падіння режиму Каддафі в країні тривають сутички між перемігшими революціонерами і прихильниками полковника. У середу, 18 жовтня, як мінімум 11 чоловік загинули і десятки отримали поранення в ході боїв в лівійському місті Бені-Валід. Цей населений пункт, контрольований силами, що зберігають вірність лідерові Джамахірії, був оточений військами, лояльними новому уряду. Військові зажадали видати осіб, відповідальних за викрадення та катування Омрана Шаабана - повстанця, який в жовтні 2011 р. захопив Каддафі.

Колишній опозиціонер був викрадений соратниками полковника в липні 2012 р. в районі Бені-Валіда. Через два місяці він був відпущений на свободу. Шаабана направили на лікування до Франції, проте 24 вересня він помер.

Читайте також: Каддафі був убитий завдяки Асаду, - лівійська розвідка