ua en ru

Human Rights Watch: Більше 50 прихильників Каддафі вбиті в Сірті

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch заявляє про наявність доказів того, що понад 50 прихильників полковника Мауаммара Каддафі були холоднокровно вбиті в готелі в місті Сірті, повідомляє ВВС.
Організація заявляє, що 53 тіла були знайдені в одному місці, причому у деяких з них руки були зв'язані за спиною. Останній факт свідчить про те, що деякі з них були ув'язненими.
Human Rights Watch закликає Національну перехідну раду розслідувати цю справу, останню в низці злочинів, скоєних лівійцями, виступаючими проти Каддафі і які ставлять себе над законом.

Раніше глава Національної перехідного ради Лівії Мустафа Абдель Джаліл оголосив про початок розслідування обставин смерті полковника Муаммара Каддафі.
Раніше повідомлялося, що міністр закордонних справ Італії Франко Фраттіні сьогодні підтримав заклики розслідувати обставини загибелі колишнього лівійського лідера Муаммара Каддафі. Напередодні заклик розслідувати смерть Каддафі під егідою ООН підтримала держсекретар США Хілларі Клінтон. За її думку, таке розслідування посприяє більш гладкому перехідному процесу в Лівії, який повинен привести до національного примирення, в тому числі примирення з колишніми прихильниками режиму Каддафі, які "не заплямували руки в крові".

Полковник Каддафі, який правив Лівією понад 40 років і перебував у бігах з серпня 2011 р., був убитий при не з'ясованих до кінця обставинах 20 жовтня 2011 р. в околицях м. Сірта. Представники ПНР заявили, що Каддафі помер від вогнепальних поранень, отриманих у перестрілці між його прихильниками і бійцями нової влади. Однак відеозапису хаотичних сцен захоплення екс-лідера і подальшого поводження з його трупом наштовхнули багатьох спостерігачів на думку, що революціонери просто вчинили над Каддафі розправу. Убитий полковник повинен був постати перед Міжнародним кримінальним судом.