ua en ru

Хімічна галузь України страждає із-за браку державного управління, - голова правління ВАТ "Сумихімпром".

Уряду слід вирішити декілька задач, щоб ВАТ "Сумихімпром" змогло почати нормальну роботу - обмежити імпорт дешевих добрив з Росії, встановити мито на ввезення такої продукції і дати вітчизняним виробникам міндобрив бюджетну компенсацію, а також дозволити їм перекредитовуватися через державні банки. Про це заявив кореспонденту РБК-Україна голова правління "Сумихімпром" Євген Лапін.

"Тоді підприємство працюватиме і забезпечуватиме весь внутрішній ринок мінеральними добривами. І нам не доведеться експортувати продукцію до Аргентини і Бразилії, як зараз, адже тільки логістика забирає величезні кошти!" - сказав Є.Лапин, додавши, що з цими проблемами стикається не тільки «Сумихімпром», але й інші підприємства хімічної галузі України.

Крім того, за словами Є.Лапіна, економічні проблеми, з якими зіткнулося хімічне підприємство, є наслідком відсутності державного управління підприємством. "Рішення виконавчої влади не виконуються. А державне підприємство не має можливості працювати без державної підтримки і забезпечення сировиною", - заявив голова правління "Сумихімпрому".

Раніше "Сумихімпром" та Сумське НВО їм. Фрунзе створили спільну групу для визначення заходів з виведення хімічного підприємства з кризи, зокрема - для спільних заходів з повернення заборгованості з ПДВ і пошуку джерел поповнення обігових коштів «Сумихімпрома». Фахівці СНВО їм. Фрунзе також нададуть «Сумихіпрому» юридичну допомогу з метою захисту прав підприємства в судових тяжбах, в яких приймає участь «Сумихімпром».

Нагадаємо, що з 30 листопада по 3 грудня «Сумихімпром» був відключений від постачань газу НАК «Нафтогазом України». Борги хімпідприємства за газ складають 36,8 млн. грн. За цимиплатежами «Нафтогаз» надав відстрочку, у зв'язку з чим «Сумихимпром» повинен заплатити до кінця року 6,8 млн. грн., а до кінця 2010 р. - 30 млн. грн. За словами виконавчого директора "Сумихімпрома" Віри Лаврик, відновлення постачань газу відбулося після особистого втручання прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.

Також "Сумихімпром" спільно з Мінпромполітики провело переговори з банківськими установами, щоб отримати кошти під закупівлю сировини і оплату енергоресурсів. З державною податковою адміністрацією ведеться робота з першочергового відшкодуванню ПДВ "Сумихімпрому", який сьогодні складає більше 30 млн. грн.

9 грудня податкова міліція Державної податкової адміністрації в Сумській області провела вилучення документів «Сумихімпром» в рамках слідчих дій у кримінальній справі, порушеній за ст. 191 ч. 5 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння їм шляхом зловживання службовим положенням). Раніше було порушено кримінальну справу відносно одного з посадовців підприємства за підозрою в ухиленні від сплати податків і спробі незаконного відшкодування ПДВ з держбюджету. В даний момент справа знаходиться в суді.

На ВАТ "Сумихімпром" працюється, згідно зі штатним розкладом 4,8 тис. людей. До складу підприємства входять: 11 основних цехів, 20 допоміжних цехів, сім підрозділів непромислової групи. Підприємство має статус базового підприємства українського хімпрому з виробництва фосфорних мінеральних добрив.